Читај ми!

"Операција Лондонски мост" – шта се дешава након смрти краљице Елизабете II

Смрт краљице Елизабете II покренуће низ пажљиво припремљених корака, који су планирани још од шездесетих година. Дан када краљица умре, према плану названом "Операција Лондонски мост", означава се као Дан Д, док ће се сваки дан после тога означавати као Д+1 и Д+2...

"Операција Лондонски мост" – шта се дешава након смрти краљице Елизабете II "Операција Лондонски мост" – шта се дешава након смрти краљице Елизабете II

У документима које је прошле године објавио Политико, изнет је план који предвиђа низ корака – од тога како ће вест о смрти краљице Елизабете бити објављена јавности, до тога колико брзо ће се принц Чарлс попети на трон, преноси Индипендент.

План под именом "Операција Лондонски мост", о којем су медији писали и раније, укључује детаље о томе шта ће се догодити током 10 дана након смрти монарха, планове о томе где ће бити смештен ковчег, како ће се премијер јавно обратити и како ће принц Чарлс провести првих неколико дана као краљ.

Дан када краљица умре биће према том плану означен као дан Д, док ће се сваки дан после тога означавати као Д+1 и Д+2...

Дан Д

У првим часовима после смрти, биће обавештени премијер, секретар кабинета (највиши британски државни службеник) и одређени број највиших министара и званичника.

Краљевска палата ће издати "службено обавештење" за јавност, а министри и високи државни службеници биће информисани мејлом.

Заставе широм Вајтхола биће спуштене на пола копља. Циљ је да се то уради у року од 10 минута.

Британски парламент и децентрализована законодавна тела у Шкотској, Велсу и Северној Ирској одложиће заседање.

Веб страница краљевске породице добиће црну страницу са кратком изјавом која потврђује њену смрт. Све странице друштвених медија владиних ресора показиваће црни банер.

Породица ће објавити планове за сахрану, која ће бити одржана, како се очекује, 10 дана након смрти.

Премијер ће бити први члан владе који ће дати изјаву. Сви остали чланови владе добиће упутство да не дају коментаре, док се премијер не огласи.

Министарство одбране ће приредити почасне поздраве оружјем на свим предвиђеним местима.

Биће проглашен национални минут ћутања.

Премијер ће потом имати аудијенцију код новог краља, који ће се у 18 сати обратити нацији, наводи Политико.

Истовремено, биће одржана служба у катедрали Светог Павла у центру Лондона. Присуствоваће премијер и мањи број министара.

Дан Д+1

Дан након смрти, у 10 ујутро, Приступни савет (Accession Council ), који укључује високе владине званичнике - састаће се у палати Сент Џејмс, како би прогласили Чарлса за новог суверена.

Стотине званичника, укључујући премијера и министре, биће замољени да присуствују. Од мушкараца се очекује да носе салонска одела са црним или тамним краватама. Нико не сме да носи украсе.

Потом, биће прочитан проглас у палати Сент Џејмс и у Краљевској берзи у Лондону, чиме ће Чарлс бити потврђен за краља.

Парламент ће се састати како би се договорио о поруци саучешћа. Сви остали послови парламента биће обустављени на 10 дана. Посланици ће одати почаст краљици у Доњем дому.

У 15.30, премијер и Кабинет имаће аудијенцију код новог краља. Министрима ће бити речено да не доводе своје супружнике.

Дан Д+2

Ковчег са телом биће пренесен у Бакингемску палату. Премијер и министри ће присуствовати пријему поводом дочека ковчега .

Прогласи ће се читати у децентрализованим управама. Одавање почасти ће се, према очекивањима, наставити у парламенту.

Дан Д+3

Краљ Чарлс ће ујутро примати саучешћа у Вестминстер холу. Поподне ће кренути на турнеју по Уједињеном Краљевству, почевши од посете шкотском парламенту и службе у катедрали Светог Егидија (St. Giles) у Единбургу.

Дан Д+4

Краљ ће допутовати у Северну Ирску, где ће примати саучешћа у кули Хилсбороу и присуствовати служби у катедрали Свете Ане у Белфасту. Одржаће се проба за операцију "Лав", односно поворку са ковчегом од Бакингемске до Вестминстерске палате.

Дан Д+5

Поворка од Бакингемске до Вестминстерске палате одвијаће се свечаном рутом кроз Лондон. У Вестминстерској палати биће одржана служба када пристигне ковчег.

Од Дана Д+6 до Дана Д+9

Тело ће бити у Вестминстерској палати три дана, у оквиру операције под кодним именом "Перо".

Ковчег ће бити изложен на средини палате на издигнутој кутији познатој као катафалк, а палата ће бити отворена за јавност 23 сата дневно. За ВИП особе ће се издавати улазнице како би имали своје термине.

На Дан Д+6 биће одржана проба за државну погребну поворку.

Током дана Д+7, краљ Чарлс ће отпутовати у Велс како би примио саучешћа и у велшком парламенту, и да би присуствовао служби у катедрали Лајендаф у Кардифу.

У овом периоду владине службе биће заокупљене огромном количином посла око припреме за сахрану. Документи показују да, иако влада има капацитет да успешно изврши све послове око сахране, постоји бојазан да би то могло бити изазовно.

Министарство спољних послова треба да организује доласке шефова држава и ВИП особа из иностранства.

Министарство унутрашњих послова је одговорно за безбедност, а секретаријат владе за националну безбедност и обавештајне службе биће у стању приправности за сваку повећану претњу од тероризма.

Министарство саобраћаја изразило је забринутост да би број људи који би можда дошао у Лондон могао изазвати велике проблеме због гужви.

Премијер и краљица су се договорили да дан државне сахране буде проглашен Даном националне жалости.

Дан Д+10

Сама сахрана биће, према плану, одржана у Вестминстерској опатији. У подне ће широм земље бити одржана два минута ћутања. Церемоније ће бити одржане у Лондону и Виндзору.

Служба ће бити одржана у Виндзору у капели Светог Џорџа, а предвиђено је да краљица буде сахрањена у Меморијалној капели краља Џорџа VI.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво