Читај ми!

Преминула краљица Елизабета Друга

Британска краљица Елизабета Друга преминула је у 97. години у својој летњој резиденцији у Балморалу.

Преминула краљица Елизабета Друга Преминула краљица Елизабета Друга

Елизабета Друга, краљица Велике Британије и Северне Ирске, преминула је током поподнева у замку Балморал у Шкотској у 97. години, саопштено је из Бакингемске палате.

"Краљица је мирно умрла у замку Балморал овог поподнева. Краљ и краљица-супруга остаће у Балморалу током вечери, а у Лондон ће се вратити сутра", наводи се у саопштењу Бакингемске палате.

Бакингемска палата објавила је претходно да су лекари забринути за здравље краљице Елизабете Друге, која се налазила под лекарским надзором у Балморалу.

Саопштење палате долази дан након што се краљица повукла са Државног савета Уједињеног Краљевства који се у среду одржао онлајн путем. 

У уторак се краљица састала са Борисом Џонсоном како би примила његову оставку на место премијера и са Лиз Трас, коју је именовала за новог британског премијера.

У замак Балморал у Шкотској стигли су сви чланови британске краљевске породице, укључујући престолонаследника Чарлса, његовог сина принца Вилијама, троје краљичине деце.

Британски јавни сервис Би-Би-Си је око поднева прекинуо редовни програм како би извештавао о краљичином здрављу.

Испред замка Балморал и Бакингемске палате у Лондону окупили су се Британци и туристи након што су сазнали вести о забринутости лекара за краљичино здравље.

У јуну је обележен платинасти јубилеј, односно 70 година краљичине владавине, а завршној паради је са краљевском породицом присуствовала и Елизабета Друга. 

Престо ће, након 70 година дуге владавине краљице Елизабете, преузети принц Чарлс, који је у британску историју ушао као престолонаследник који је најдуже чекао на круну.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво