Читај ми!

Компанија у Италији одустаје од вина са ликом Хитлера, али је за друге то и даље "добар бизнис"

Фамилија Лунардели из Удина, која још од 1995. године производи вино на чијим се флашама налазе етикете са сликама Хитлера, Мусолинија, Стаљина, Лењина, Че Геваре и Наполеона, престаће са производњом од 2023. године. Наиме, након најновијих полемика које стижу из Немачке и Аустрије, компанија која има седиште у Пасијан ди Прату у провинцији Удине, одлучила је да не производи више вина која су већ више од 25 година део "историјске серије".

Након што се у Немачкој и Аустрији проширила вест да је овог лета велики број немачких туриста куповао вино које је већ годинама "култни предмет међу колекционарима", компанија је одлучила да је време да престане са производњом, јер то свакако није први пут да им стижу приговори и оптужбе да пропагирају нацизам.

Наиме, етикете су посвећене Трећем рајху, приказују нацистичког вођу уз слогане "Mein Führer" (Мој вођа), "Sieg Heil" и "Ein Volк, Ein Reich, Ein Führer" (Један народ, један рајх, један вођа).

Овог лета је аустријска докторка Дагмар Милеси била запањена сазнањем да огроман број аустријских и немачких туриста одлази у места у којима се продаје ово вино – како би га купили.

Запањило ју је то, како пише Тајмс, што се вино налази у слободној продаји у самопослугама, а продавац јој је објаснио да Немци много воле да купују то вино.

Иначе, у Немачкој је, као и у Аустрији, законом забрањено продавање свега што садржи нацистичка обележја попут кукастог крста, што у Италији није случај.

Још 2012. године, јеврејски адвокат Метју Хирш из Филаделфије је приметио ова вина у једном малом граду на језеру Гарда док је био на одмору у Италији и власник му је објаснио да је то само део историје.

Још тада је министар за интеграције Андреа Рикарди нагласио да италијански Устав и италијанска култура одбијају нацизам, антисемитизам и нацифашизам и да продаја тих вина вређа сећање на милионе људи који су страдали за време фашизма и да компромитује имиџ Италије у свету.

Центар "Симон Визентал", меморијални центар о Холокаусту и документациони центар посвећен проналажењу нацистичких ратних злочинаца, осудила је продају ових предмета док је бивши градоначелник Риминија, Андреа Граси за Тајмс оф Израел изјавио да је сваки покушај да учине нелегалним ове производе био безуспешан.

Андреа Лунардели је изјавио за италијанске медије да од следеће године више неће производити ову серију вина коју је 1995. лансирао његов отац Алесандро, који је и основао компанију 1967. године.

"Пре извесног времена, мом оцу је прећено смрћу, пошто је руска пропаганда рекла да је ово знак постојања нацизма у Италији. Ми нисмо нацисти и ми не подржавамо фашизам, ми смо у прошлости добили три пута на суду", изјавио је Лунардели млађи, који је ипак одлучио да престане са производњом 125 етикета вина посвећених историјским личностима и диктаторима.

Ова компанија је производила 20.000 флаша овог вина од којих је 12.000 било посвећено Хитлеру, а 6.000 Мусолинију.

Други случајеви

Иначе, ово није једина компанија која у Италији нуди производе са ликовима Хитлера и Мусолинија. Фабио Бого, који је власник компаније "Носталгична вина" са седиштем у Седику, провинција Белуна, изјавио је за медије да се највише продају флаше са етикетом Хитлера, а потом и Мусолинија.

"Свестан сам да наше етикете изазивају полемике", изјавио је и додао: "Али ако машеш са заставом Милана, онај ко навија за Јувентус ће се наљутити. Ја се не бавим политиком, штампам етикете са сликама Че Геваре, Стаљина, Мусолинија и Хитлера, што није кривично дело".

Са порастом припадника деснице, расте и потражња за овим винима, највећи број клијената је из Аустрије, Немачке, Пољске, Чешке, али и из саме Италије, попут региона Венето, затим Јадранске ривијере, Сан Марина и Сицилије.

"Моји производи се могу купити и онлајн, и стижу чак и у Америку, а посао је увећан за 60 одсто", изјавио је. "Све је кренуло од момента када ме је један пријатељ питао да му одштампам етикете дучеа за један догађај и помислио сам да би то могао бити добар бизнис. Не интересује ме шта су радили док су били живи, нешто добро су сигурно урадили као и много тога лошег, а нисам ја крив што то добро иде. Не можемо престати са производњом, јер ако је тако онда би дуче морао да буде скинут са календара и из школских књига".

Ресторани посвећени Мусолинију

У Италији постоји неколико ресторана који су посвећени фашистичком вођи. Један од њих је "Ил Федерале" и већ више од педесет година је отворен у месту Артена код Рима.

Клијенти су углавном припадници деснице које власница Аделаиде, како каже за медије, највише воли.

Читав ресторан је посвећен Мусолинију, попут музеја, па и јела која су на јеловнику носе називе који потичу из фашистичког доба.

Други је познати ресторан "Оскар" у центру Милана, који се представља као носталгични фашистички локал у којем се служе обилне порције хране. У њему се налазе бројне фотографије Мусолинија, симболи, слике са романским поздравом и све оно што је посвећено тој идеологији.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара