Читај ми!

Многи уклањају совјетске споменике, али Немачка "има обавезе"

После уласка руске војске у Украјину, у многим земљама је почело уклањање совјетских споменика. У Немачкој то не иде тако лако, споменици не могу да се уклањају у складу са дневном политиком.

Тенкови, статуе, рељефи – у многим бившим совјетским земљама, сећања на комунистичку еру су још присутна. Улазак руске војске у Украјину поново је распламсао дискусије о споменицима који подсећају на пале руске војнике у Другом светском рату.

Балтичке земље користе прилику и покушаће да у наредним недељама и месецима уклоне реликте старих времена – иако то многи не одобравају.

Естонија: "Убилачко оружје, а не историјски споменик"

Тренутно је на реду један музеј. У уторак су власти уклониле спорни споменик у виду совјетског тенка који се налазио у близини естонско-руске границе код града Нарве. Град је насељен углавном Русима, а споменик важи као споран – градски оци су се својевремено успротивили иницијативи да се он премести. Тада је речено да је тај тенк део идентитета града.

Сада је споменик пребачен у Естонски ратни музеј у близини главног града Талина. Уклоњено је и шест других споменика.

Влада у Талину је "дала зелено светло" за уклањање совјетских споменика са јавних места. "Тенк је убилачко оружје а не предмет сећања. Истим тенковима на улицама Украјине сада убијају људе", рекла је премијерка Kаја Kалас. Планира се демонтажа око 400 споменика.

Летонија: Подељена мишљења

За многе Летонце, споменик у славу совјетске победе у Риги више не би требало да стоји на свом месту. За становнике који говоре руски, он има велики значај.

Још у јулу је летонска влада одобрила уклањање 69 споменика и спомен-плоча којима се велича совјетски режим.

Уклањање споменика у славу победе требало би да буде завршено до 15. новембра. Он је постављен 1985. на 40. годишњицу совјетске победе над Хитлеровом Немачком у Другом светском рату као "подсећање на ослободиоце Совјетске Летоније и Риге од немачко-фашистичких завојевача".

Литванија: Имена остају

И у Литванији се воде сличне дискусије. Још у јулу је почело демонтирање споменика победи "који служи величању совјетске армије" у Kлаипеди. Остала су угравирана имена палих совјетских војника, и још понешто, а биће склоњени само делови попут мача или црвене петокраке.

Финска: споменик уваљан у катран и перје

У Хелсинкију је дискусија о поклонима из Москве - у пуном јеку. Почетком августа је уклоњен "Споменик светском миру" који је град 1990. добио на поклон од Совјетског Савеза.

Та скулптура је једна од многих реплика оригиналне скулптуре, а Хелсинки је једино место ван бившег Совјетског Савеза где је стајала таква реплика. Већ 1991. године су студенти премазали споменик катраном и посули га перјем, а девет година касније је неко покушао и да га дигне у ваздух (без успеха).

У Немачкој ствари стоје мало друкчије

И у Немачкој се споменици премазују бојама или увијају у заставе, и воде се сличне дискусије. У марту 2022, берлинска посланица Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Штефани Бунг затражила је да се топови и тенкови уклоне са једног споменика. Берлински Сенат је одбацио тај захтев.

И дрезденски политичар Странке слободних демократа Штефан Шарф у марту 2022. је на Твитеру написао: "Не, совјетски споменик не може да остане у Дрездену. Не због 1945, већ због 1953, 1968. и 2022."

Прва оклопна јединица Совјетског Савеза, која је до 1993. била стационирана у Дрездену, 1953. је учествовала у гушењу народног устанка у ДДР, а 1968. у гушењу Прашког пролећа.

Али, ништа од тога. Немачка има обавезу да штити и негује совјетске споменике – тако то стоји у државном уговору који су 1990. склопиле Савезна Република Немачка, ДДР и четири победничке силе из Другог светског рата.

У Штралзунду је, на пример, бронзани рељеф на једном совјетском споменику лепо саниран. Надлежни су саопштили да се напад Русије на Украјину не одражава на ту санацију.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво