Читај ми!

Више од 150 деце умрло у епидемији малих богиња у Зимбабвеу

Најмање 157 деце преминуло је од малих богиња у Зимбабвеу, а пријављено је више од 2.000 инфекција широм земље, саопштила је влада те земље.

Број случајева оболевања од малих богиња у Зимбабвеу је брзо растао откако су власти у тој јужноафричкој држави саопштиле да је прва инфекција забележена раније овог месеца, а пријављени смртни случајеви су се скоро удвостручили за мање од недељу дана, преноси Глас Америке.

"Од 15. августа, кумулативни бројеви широм земље порасли су на 2.056 случајева и 157 смртних случајева", рекла је министарка информисања Моника Мутсвангва на брифингу за новинаре после недељног састанка владе.

Мутсвангва је поручила да ће влада интензивирати вакцинацију и позвала се на специјалне законе који јој дозвољавају да повлачи новац из националног фонда за несреће "како би се суочила са ванредним ситуацијама".

Министарка је додала да влада треба да се ангажује са традиционалним и верским вођама како би придобила њихову подршку за кампању вакцинације, истичући да већина жртава није вакцинисана.

Министарство здравља је раније за избијање епидемије окривило окупљања црквених секти.

Вирус морбила углавном напада децу и оставља најтеже компликације укључујући слепило, оток мозга, дијареју и тешке респираторне инфекције.

Симптоми су црвени осип који се прво појављује на лицу и шири се на остатак тела.

Некада веома честа болест сада се може спречити вакцином.

У априлу је Светска здравствена организација (СЗО) саопштила да се Африка суочава са експлозијом болести које се могу спречити због кашњења у вакцинацији деце, при чему се број оболелих од морбила повећао 400 одсто.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво