Читај ми!

Прва званична реакција Техерана након напада на Руждија

Иранско Министарство спољних послова саопштило је да нико нема право да оптужује Иран за напад на Салмана Руждија, као и да је он сам крив јер је оцрњивао муслимански свет.

Књижевник Салман Ружди је у петак избоден ножем у амфитеатру Института "Шатоква". Његов агент је рекао да је скинут са респиратора и да му се стање поправља.

Руждијева књига "Сатански стихови" је, иначе, забрањена у Ирану од 1988. године, јер је многи муслимани сматрају богохулном.

Годину дана касније, тадашњи ирански лидер ајатолах Хомеини издао је фaтву, или едикт, позивајући на Руждијеву смрт.

Иран је такође понудио преко три милиона долара награде за особу која убије Руждија.

У првој реакцији од напада, портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани је рекао да слобода говора не оправдава Руждијеве увреде против религије.

"Не сматрамо да је ико до њега и његових подржавалаца вредан... прекора и осуде", рекао је Канани на брифингу за медије додајући да нико нема право да оптужује Иран.

Портпарол министарства је рекао да је Ружди самог себе изложио бесу јер је вређао исламске светиње и тиме прешао црвену линију код 1,5 милијарди муслимана. Навео је и да Техеран нема друге информације о нападачу, осим оних које су се појавиле у медијима. 

Британски премијер Борис Џонсон је рекао да је апсурдно сугерисати да је Ружди крив за напад.

"Ово није само напад на њега, већ на слободу говора и изражавања", рекао је Џонсонов портпарол.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да су иранске државне институције генерацијама подстицале насиље против Руждија, а да су државни медији ликовали због атентата.

Напади на преводиоце "Сатанских стихова" 

Године 1991. јапански преводилац Хитоши Игараши избоден је на смрт. Бивши Игарашијев ученик у понедељак је поново затражио да се његово убиство разреши.

Портпарол полиције рекао је Ројтерсу да је истрага и даље активна и да би рок застарелости злочина, који је истекао 2006. године, могао бити укинут.

Један италијански преводилац романа је рањен 1991. године, а две године касније упуцан је и тешко рањен његов норвешки издавач.

Године 1998, иранска прореформска влада председника Мухамеда Хатамија дистанцирала се од фатве, рекавши да је претња Руждију, који је се крио девет година – готова.

Међутим, 2019. године, Твитер је суспендовао налог иранског врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија због твита у којем се наводи да је фатва "неопозива".

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара