Читај ми!

Ружди неколико дана пред напад: Фатва давно изречена, у Америци поново живим нормално

Само неколико дана пре него што је нападнут ножем у Њујорку, чувени писац Салман Ружди рекао је у интервјуу за немачки лист "Штерн" да поново живи релативно нормално након што се годинама скривао због претњи смрћу.

Салман Ружди је у интервјуу за немачки лист Штерн, чијег је новинара угостио у Њујорку, напоменуо да је фатва, издата у Ирану 1989. године, а којим се муслимани широм света позивају да га убију због богохуљења, давно изречена и да поново живи релативно нормално.

"Било је то давно. Неколико година је било озбиљно, али откако живим у Америци, нисам имао више проблема", рекао је Ружди.

Писац је себе назвао оптимистом, али и истакао да је лоша ствар што су претње смрћу данас постале уобичајене. Нагласио је да би и за њега тада све било много опасније да су постојале друштвене мреже.

Чувени писац, који је рођен у Индији, али је постао амерички држављанин 2016. године и живи у Њујорку, рекао је и да је забринут због претњи демократији у САД.

Упитан да ли је носталгичан, Ружди је рекао да није и да воли историју, али да када је у питању његов живот, више воли да гледа унапред.

Интервју је требало да се појави 18. августа, али га је Штерн објавио дан након напада на Руждија.

Нападач на Руждија симпатизер Иранске револуционарне гарде

Руждијева књига "Сатански стихови" забрањена је у Ирану, а многи муслимани је сматрају богохуљењем.

Некадашњи врховни ирански вођа, ајатолах Хомеини, издао је 1988. године фaтву или верски едикт, позивајући муслимане да убију Руждија због богохуљења.

Такође, Иран је понудио преко три милиона долара награде за особу која убије Руждија.

Нападач на Руждија, Хадиј Матар из Њу Џерзија, који је оптужен за покушај убиства и напад, наводно је гајио симпатије према шиитском екстремизму и циљевима Иранске револуционарне гарде, утврђено је прегледом његових налога на друштвеним мрежама, јавила је телевизија Ен-Би-Си Њујорк, позивајући се на извор из полиције упознат са истрагом.

Без реакције Ирана; Хезболах: Не знамо ништа о нападу 

Иран још није званично реаговао на напад на Руждија, али је неколико иранских новина похвалило његовог нападача. 

Званичник либанске оружане групе Хезболах, коју подржава Иран, тврди да та група нема информација о нападу на писца и каже да га зато неће коментарисати.

Британски писац нападнут је у петак у савезној америчкој држави Њујорк уочи одржавања трибине на којој је требало да учествује. Руждија је нападач више пута убо у врат на бини амфитеатра Института у округу Ири.

Руждијев агент Ендру Вајли саопштио је раније данас да је писац на респиратору и да не може да говори.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво