Читај ми!

Краљ Фелипе VI на мети критика, шпански политичари га осуђују што није одао почаст Боливаровом мачу

Краљ Шпаније Фелипе VI на инаугурацији новог колумбијског председника Густава Петра није устао приликом уношења мача Симона Боливара током церемоније. Тај гест шпанског монарха изазвао је бурне реакције појединих политичара у Шпанији који су, између осталог, критиковали краља због тога што није одао почаст ослободиоцу јужноамеричких држава.

Шпански краљ Фелипе VI био је међу државницима који су присуствовали инаугурацији Густава Петра, новоизабраног председника Колумбије, у Боготи. Део церемоније било је уношење мача Симона Боливара, који је предводио борбе за ослобођење јужноамеричких држава од шпанске власти током 19. века.

Приликом уношења мача на бину, присутни су устали, али не и шпански краљ, што је изазвало полемику, нарочито у политичкој јавности Шпаније. Многи посланици критиковали су монарха и најавили да ће затражити званично објашњење од институција.

Међу њима је и Јоне Белара, министарка социјалних права Шпаније и председница покрета Подемос, која је затражила извињење због геста краља Шпаније.

"Преузимање дужности Густава Петра уводи у власт прву колумбијску владу у служби свог народа. Наша улога била је да покажемо поштовање и подршку демократском процесу који смо пратили. Оно што се догодило је необјашњиво и заслужује извињење", навела је Белара на Твитеру.

Осим Беларе, реаговали су и посланици Подемоса, партије која је у владајућој коалицији са ПСОЕ премијера Педра Санчеза, а краљев поступак осудиле су и регионалне партије које се залажу за независност појединих шпанских покрајина.

Уношење Боливаровог мача на полагање заклетве била је прва одлука Густава Петра по ступању на дужност председника Колумбије. Петро је први левичарски председник те државе, а некада је био члан националистичке герилске групе М-19, чији је циљ био борба за демократију у Колумбији.

Припадници те групе су 1974. године украли Боливаров мач, чиме је група М-19 симболично желела да позове на народни устанак против власти. Мач је враћен када је група постигла договор о демобилизацији крајем осамдесетих за време мандата председника Вирхилија Барка.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво