Читај ми!

Парада поноса у Стокхолму – борба за права или комерцијални фестивал

У Стокхолму се, традиционално, у ово доба године одржава Парада поноса. Централни догађај Недеље поноса, шетња, одржана је данас, а учествовала је и делегација из Србије, јер би Београд требало да буде домаћин Европрајда од 12. до 18. септембра.

Да је стокхолмски Прајд постао фестивал видело се по броју посетилаца. Процена је да их је било око 500.000. Учесника, десет пута мање.

Једна полицајка, учесница параде, рекла је да подржава параду, пошто желе да устану за права свих.

"Шведска војска сматра да је парада важна због остваривања права свих, без обзира на пол", навео је учесник параде у војничкој униформи.

Стокхолмски Прајд званично траје 24 године. Незванично, први прајд је одржан 1971. и чувен је по томе што су већ тада тражили да се озаконе истополни бракови.

Стокхолм је три пута био домаћин Европрајда. Ове године је Београд, па је и то био разлог доласка представника Србије у Шведску.

"Да представимо Београд зато што је то и даље једна егзотична дестинација. Овде смо показали ста их очекује ако дођу да је Београд спреман за тако једну велику манифестацију", рекао је Горан Милетић, координатор "Европрајда" у Београду.

Разлика између београдског и стокхолмског Прајда није само визуелна већ и суштинска. Припадници ЛГБТ заједнице у Шведској имају право на брак и усвајање деце.

"Много људи долази у Шведску у последње време, из других култура, другачије традиције, са другим системима вредности, и изазов нам је да наши либералнији погледи на ЛГБТ популацију допру до њих", навео је Никлас Викман, посланик странке Модератерна.

"Надам се да ће и Србија да унапређује однос према ЛГБТ заједници, а кроз Европски парламент и заједно можемо да урадимо још много тога по овом питању", рекла је посланица Социјалдемократа Султан Кајхан.

Шведска се сматра једном од најотворенијих земаља када је реч о правима ЛГБТ особа. Управо због тога јој неки замерају одржавање параде, сматрајући да је комерцијализована, јер та популација ужива сва права у Шведској.

"У Стокхолму једна од тих парола која се из године у годину понављају, ми шетамо због оних који не могу. Али, са друге стране, то јесте повод за забаву, журку, фешту. Прајд у Шведској није тема, то социјална, за рубрику друштво или хронику него угоститељство и туризам, и то је прилика да дођу људи са свих страна", рекао је Предраг Драгосавац, новинар српско-шведског листа Дијаспора.

Да ће доћи људи са свих страна, надају се и организатори београдског "Европрајда", најављеног за средину септембра.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво