Читај ми!

Преминуо дечак Арчи, искључен са апарата за дисање после изгубљене правне битке

Арчи Батерсби, 12-годишњи дечак чији су родитељи водили правну битку да спрече да Арчи буде скинут с апарата за одржавање живота, преминуо је, рекла је његова мајка Холи Денс. Дечак је био у коми од када је 7. априла претрпео тешку повреду мозга.

Говорећи испред Краљевске лондонске болнице, Холи Денс је рекла да се Арчи "борио до самог краја".

"Арчи је преминуо данас у 12.15. Само бих желела да кажем да сам најпоноснија мама на свету. Био је тако леп дечак. Борио се до самог краја и ја сам тако поносна што сам му мама", изјавила је Холи Денс.

Ела Картер, Арчијева рођака, рекла је да је било "варварски" видети дечака како умире.

"Његови параметри су били потпуно стабилни два сата док нису у потпуности уклонили вентилацију и он потпуно помодрео", изјавила је Картерова.

Према њеним речима, нема апсолутно ничег достојанственог гледати како се члан породице или дете гуши.

"Ниједна породица не би требало да прође кроз оно кроз шта смо ми прошли – то је варварски", прича Картерова.

Андреа Вилијамс, извршна директорка Хришћанског правног центра, који подржава случај породице, рекла је да ће наставити да буду подршка породици, као што су чинили све време, откако су дошли код њих, а након што је у последњем тренутку покренут судски поступак да се Арчи скине са апарата за одржавање живота.

Денсова и дечаков отац, Пол Батерсби, поднели су пре неколико дана молбу Вишем суду, Апелационом суду и Европском суду за људска права (ЕЦХР) да пребаце Арчија у центар за негу.

Холи Денс је казала да је желела да Арчи "проведе последње тренутке" заједно са породицом приватно, али је Виши суд пресудио да то није у Арчијевом најбољем интересу. 

Последњи захтев Европском суду за људска права да интервенише одбијен је касно у петак, након одлуке Високог суда да он мора да остане у Краљевској лондонској болници у Вајтчепелу, у источном Лондону.

Лекари су тврдили да наставак лечења за одржавање живота није у Арчијевом најбољем интересу, док су његови родитељи желели да лондонска болница настави са лечењем.

Виши суд је дао дозволу медицинским радницима да престану да лече Арчија упркос жељи његових родитеља.

Лекарима је било дозвољено да дечака "скину" с апарата од 11 сати ујутру прошле среде.

Судија Вишег суда у Лондону рекао је да је са "најдубљим жаљењем" одлучио да Арчи нема изгледа да се опорави.

Након што је прегледао доказе, судија је описао оно што се Арчију догодило као "трагедију немерљивих размера", али се сагласио са лекарима у Краљевској болници у Лондону који су рекли да је дечак доживео мождану смрт.

Арчи, талентовани гимнастичар и љубитељ мешовитих борилачких вештина, био је у коми од када је 7. априла претрпео тешку повреду мозга.

Његова мајка верује да је Арчи учествовао у изазову на друштвеним мрежама и да је оштећење мозга изазвано гушењем.

Индепендент преноси да је реч о „изазову гушења" у коме онај ко у њему учествује задржава дах док се не онесвести због недостатка кисеоника. Тај изазов постоји од 2008. године, наводи амерички Центар за контролу и превенцију болести.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи