Читај ми!

Велика акција Израела у Појасу Газе – десет погинулих; Исламски џихад одговорио са преко 70 ракета

Најмање десет особа је погинуло, а 44 рањено када су изралеске снаге бомбардовале Појас Газе, саопштили су тамошњи здравствени званичници. Убијен је један од виших команданата Исламског џихада Тајзир ел Џабари. Овај палестински покрет наводи да је у одмазди на централни и јужни Израел испаљено више од 100 ракета, док израелско министарство наводи да је испаљена 71 ракета. Египатска државна телевизија пренела је да Каиро жели да посредује између две стране.

Израеске одбрамбене снаге тврде да су у операцији "Зора" гађани циљеви палестинског покрета Исламски џихад у коме је ликвидиран виши командант те организације.

Здравствени званичници у Палестини саопштили су да је најмање десет људи, укључујући петогодишње дете, убијено и да су 44 особе рањене у нападима.

Портпарол изралеске војске је рекао да се процењује да је убијено око 15 "терориста", додавши да нема прецизне податке о жртвама.

Израелски војни радио објавио је позив војним резервистима који живе близу Газе, којим Хамас влада од 2007. године.

Званичник палестинског Исламског џихада потврдио је да је Тајзир ел Џабари, кога је израелска војска описала као главног координатора Исламског џихада и Хамаса, убијен у ваздушном нападу, када су бомбе погодиле неколико циљева у густо насељеном подручју.

На снимицима може да се види дим који се издиже изнад зграде у којој се очигледно налазио убијени Џабари.

У међувремену, у централном делу Израела зачуле су се сирене за ваздушну опасност, јавља Тајмс оф Израел

Исламски џихад је саопштио да је у одмазди на Тел Авив и околину испаљено више од 100 ракета. Њихов портпарол је рекао да је то "само почетак одговора" на убиство команданата групе.

Египат као посредник у кризи

У међувремену, египатска државна телевизија јавила је да ће Каиро посредовати између Израела и Палестине како би се спречила даља ескалација. 

Удари су уследили након што је Израел ухапсио Басама ел Садија, једног од вођа палестинске групе Исламски џихад, током рације у окупираном граду Џенину на Западној обали раније ове недеље.

Због страха од осветничких акција, изралске снаге затвориле су све прелазе ка Гази и неке оближње путеве, додатно ограничавајући кретање Палестинцима.

Премијер Израела Јаир Лапид рекао је да је циљ ове операције "уклањање конкретне претње грађанима Израела и цивилима који живе у близини Појаса Газе."

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво