Читај ми!

Тајван: Кинески ратни бродови и авиони прешли линију раздвајања; Пекинг уводи санкције за Пелоси – кинески амбасадор позван у Белу кућу

Kинески ратни бродови и авиони прешли су рано јутрос линију раздвајања у Тајванском мореузу, тврди Министарство одбране Тајвана. Председница Тајвана: Спремни да реагујемо ако буде потребно. Кина у море послала више од 100 борбених авиона и 10 ратних бродова. Aмерички носач авиона "Роналд Реган" остаје на својој позицији. Нећемо дозволити изолацију Тајвана, поручује Ненси Пелоси. Пекинг уводи санкције против Пелосијеве и њене породице и прекида сарадњу са САД у бројним областима. Кинески амбасадор позван у Белу кућу.

Тајван је издао упозорење након што је Министарство одбране саопштило да су кинески ратни бродови и авиони рано јутрос прешли линију раздвајања у Тајванском мореузу.

Тамошње Министарство одбране је саопштило да је укупно 68 кинеских борбених авиона и 13 ратних бродова наставило своју мисију у Тајванском мореузу, од којих је 49 прешло средишњу линију.

Острвска војска послала је авионе и бродове и распоредила копнене ракетне системе, у склопу праћења ситуације док Кина спроводи велике војне вежбе у зонама око Тајвана.

Министарство оцењује да су војне вежбе Кине крајње провокативне "било да лансира балистичке ракете или намерно прелази средишњу линију мореуза", преноси Ројтерс.

Кину оптужују да "озбиљно нарушава статус кво". 

Војска Тајвана ће појачати стање борбене готовости, али Тајван не жели рат, саопштава Министарство одбране.

Председница Тајвана: Спремни да реагујемо

Председница Тајвана Цај Ингвен саопштила је да је острво спремно да одговори "уколико то буде потребно", пренео је Гардијан.

"Наша влада и војска пажљиво прате кинеске војне вежбе, пратимо све информације, спремни смо да одговоримо уколико буде потребно. Позивам међународну заједницу да подржи отворени, демократски Тајван и заустави сваку ескалацију регионалне безбедносне ситуације", поручила је Цај на Твитеру.

Кина у море послала више од 100 авиона и 10 ратних бродова

Кинеска војска је на мрежи Веибо саопштила да је данас извела ваздушне и поморске вежбе северно, југозападно и источно од Тајвана, те да наставља да "проверава заједничку борбену готовост трупа".

Пекинг је претходно саопштио да је на војне вежбе које трају већ два дана послао више од 100 борбених авиона и 10 ратних бродова, јавља АП.

Кинеска агенција Синхуа објавила је да су ловци, бомбардери, разарачи и фрегате учествовали у "заједничкој операцији блокаде" која се одржавала у шест зона на мору, у смеру ка обали Тајвана.

Како се наводи, источна команда кинеске војске је испалила нове верзије пројектила и рекла да је прецизно погодила неидентификоване мете у Тајванском мореузу.

Неки од пројектила су прелетели Тајван и пали у Пацифик, рекли су војни званичници за државне медије.

Вежбе, за које Синхуа наводи да се држе на досад невиђеним размерама су одговор Кине на посету председавајуће Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси Тајвану у уторак.

Од саме најаве њене посете, која је и прва посета америчког званичника на том нивоу Тајвану у последњих 25 година, расте напетост у односима Кине и Тајвана, али и у односима Пекинга са Јапаном и САД.

Санкције за Ненси Пелоси, Пекинг позвао западне амбасадоре

Кина уводи санкције против Ненси Пелоси и њене породице као одговор на "опаке и провокативне акције" одласком на Тајван, саопштио је портпарол Министарства спољних послова Кине, а преноси ЦТГН.

"Упркос озбиљној забринутости и одлучног противљења Кине, Пелоси је инсистирала да посети Тајван, озбиљно се мешајући у кинеске унутрашње послове, подривајући суверенитет и територијални интегритет Кине, газећи политику једне Кине и претећи миру и стабилности у Тајванском мореузу", рекао је портпарол кинеског МСП, преноси Ројтерс.

Поред тога, Пекинг је саопштио да ће обуставити сарадњу са САД у бројним областима –  укључујући дијалог између високопозиционираних војних команданата, разговоре о климатским променама, као и у областима спречавања прекограничног криминала и репатријацији илегалних миграната, пренео је Ројтерс.

Претходно су кинеске власти позвале европске амбасадоре у Пекингу на разговор како би уложиле протест због саопштења групе Г7 и Европске уније у којима се критикују вежбе око Тајвана.

Министарство спољних послова Кине саопштило је да је заменик министра Денг Ли дао "званичну изјаву" о ономе што је назвао безобразним мешањем у унутрашње ствари Кине", пренео је АП.

Пелоси: Неће нам Кина правити план пута

Ненси Пелоси je данас изјавила да Кина неће правити Америци план путовања и да САД неће дозволити да Кина изолује Тајван.

Истиче да је њена посета Тајпеју "изговор Пекингу за војне вежбе у близини острва".

На крају посете Индо-Пацифику, Пелосијева је у Токију изјавила да су САД од старта нагласиле да долазак америчке делегације на Тајван нема за циљ да се промени статус кво у Азији или статус кво Тајвана.

"Мој циљ је да се осигура мир у Тајванском мореузу, да надвлада статус кво", поручила је Пелосијева, преноси Гардијан.

И јапански премијер Фумио Кишида је, након разговора са америчком званичницом, позвао на "моменталан прекид" кинеских војних вежби, за које је рекао да су "озбиљан проблем који утиче на националну безбедност Јапана и његових грађана", пренео је Гардијан

Блинкен: Кина нас неће испровоцирати

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је на маргинама састанка министара АСЕАН-а (Удружење држава југоисточне Азије) поручио да су кинеске војне вежбе и испаљивање пројектила ја јапанској ексклузивној економској зони – неоправдана ескалација, те да су САД више пута јасно ставиле до знања Кини да не изазива кризу.

"Кина је одабрала да претерано реагује и искористи посету Пелоси као изговор да појача провокативне војне активности у Тајванском мореузу и око њега", рекао је Блинкен на конференцији у главном граду Камбоџе Пном Пену.

Блинкен је, на прес-конференцији, рекао да Кина неће испровоцирати САД, да је Вашингтон озбиљно забринут и да "не постоји оправдање за оно што су урадили".

Додао је и да амерички носач авиона "Роналд Реган", који изводи заказане операције у Филипинском мору у западном Пацифику, делу океана који обухвата и воде југоисточно од Тајвана, остаје у тој области.

Претходно је Ројтерс пренео да је Блинкен на састанку изјавио да је кинеска реакција на посету Ненси Пелоси "флагрантна провокација".

Он је, према речима неименованог дипломате, истакао да је Кина "хтела да застраши, не само Тајван већ и остале суседе", након што је покренула, како је рекао, "највеће војне вежбе до сада у Тајванском мореузу".

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво