Читај ми!

Како је навика убила лидера Ал Каиде

Једна од најстаријих грешака коју је направио убијени лидер Ал Каиде Ајман ел Завахири је та што је развио уобичајену навику, преноси британски Гардијан.

Копланер напада 11. септембра 2001. на Њујорк и Вашингтон стекао је навику да седи на балкону куће у Шерпуру, дипломатској енклави у Кабулу.

Посебно је волео да изађе на балкон после јутарње молитве, како би могао да гледа како сунце излази над престоницом Авганистана.

Према једном америчком званичнику, такво редовно понашање је омогућило обавештајним агентима, вероватно ЦИА, да саставе оно што су назвали "образац живота" мете.

То им је омогућило да покрену оно што је Бела кућа назвала "прилагођеним ваздушним ударом" који укључује две ракете "хелфајер" испаљене из дрона за које се тврди да су погодиле балкон на ком је био Ел Завахири.

Мисија за вођом Ал Каиде покренута је, рекли су амерички званичници, почетком априла када су обавештајни извори "ухватили сигнале" да су Ел Завахири и његова породица напустили скровишта на планини и преселили се у Кабул.

Након повратка Талибана на власт у Авганистану прошлог августа и уз подршку мреже Хакани талибана, Завахири и његова супруга, заједно са ћерком и унуцима, уселили су се у кућу у Шерпуру, преноси лист.

Амерички званичници су се трудили да нагласе да је по инструкцијама Џоа Бајдена мисија обављена пажљиво и прецизно како би се избегле цивилне жртве. Саопштили си и да нико други сем Ел Завахирија није убијен или рањен у нападу.

Слике напада на друштвеним мрежама сугеришу употребу модификованог "хелфајера" названог "Р9Кс" са шест оштрица за оштећење циљева, рекли су за Ројтерс извори упознати са оружјем.

Нанели су изненађујуће мало штете ван мете, што сугерише да је можда верзија пројектила обавијена велом тајне и да су је САД користиле да избегну жртве. 

Изграђена макета Ел Завахиријеве куће

Амерички председник је први пут у априлу обавештен где се налази Ел Завахири, а наредна два месеца група званичника се бавила обавештајним подацима и осмислила план.

Изграђена је макета куће Шерпуру, која показује балкон на коме је вођа Ал Каиде волео да седи. Модел је 1. јула донесен у Белу кућу како би и Бајден могао да се у то увери.

Бела кућа је изнела даље тврдње како би потврдила аргумент да је напад био законит, беспрекоран и да је губитак живота ограничен само на Завахирија.

Званичници су саопштили да су инжењери доведени да анализирају кућу и процене шта ће се с њом структурално догодити након удара дронова. 

У августу прошле године Пентагон је првобитно поздравио такав напад дроном у Кабулу као успешну мисију убијања потенцијалног бомбаша-самоубице који је планирао напад на градски аеродром.

Тек након што је Њујорк тајмс објавио исцрпну истрагу која је показала да је у нападу заправо убијено 10 цивила, укључујући хуманитарног радника и седморо деце, америчка војска је признала да је мисија пошла наопако. 

Бела кућа је навела и да је сигурна кућа Шерпуру у којој је убијен Ел Завахири била под надзором 36 сати након напада.

Званичници су рекли да су Завахиријеви рођаци виђени како излазе из куће под пратњом талибана, чиме је утврђено да су преживели напад, преноси Гардијан.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара