Читај ми!

Убијен вођа Ал Каиде Ајман ел Завахири; Бајден: Правда је задовољена

Америчке снаге убиле су вођу Ал Каиде Ајмана ел Завахирија у "прецизном" удару у центру Кабула, објавио је председник САД Џозеф Бајден.

Амерички председник Џо Бајден објавио је да је у нападу дроном ликвидиран вођа Ал Каиде Ајман ел Завахири.

"Правда је задовољена, тог терористичког вође више нема", рекао је Бајден, саопштено је из Беле куће.

Рекао је да је он одобрио напад у центру Кабула и да ниједан цивил није убијен.

"Без обзира на то колико ће дуго трајати, без обзира на то где се кријате, ако сте претња нашем народу, САД ће вас наћи и ликвидирати", рекао је Бајден. 

Претходно су двојица америчких званичника, који нису желели да буду именовани, за Ројтерс рекли да је ЦИА извела напад дроном у Авганистану.

Према њиховим речима, Завахири је убијен када је изашао на балкон своје "сигурне куће" у Кабулу, када га је у недељу ујутру погодио амерички пројектил "хелфајер". 

Aмерички државни секретар Ентони Блинкен је рекао да су талибани грубо прекршили Споразум из Дохе, мировни споразум из 2020. године, који су потписале САД и талибани ради окончања рата у Авганистану.

"Суочени са неспремношћу или неспособношћу талибана да испоштују своје обавезе, наставићемо да подржавамо авганистански народ снажном хуманитарном помоћи и да се залажемо за заштиту њихових људских права, нарочито жена и девојчица", поручио је Блинкен.

Портпарол талибана Забихулах Муџахид потврдио је да је дошло до напада и снажно га осудио, називајући га кршењем "међународних принципа".

Ајман ел Завахири, један од најтраженијих терориста на свету, имао је кључну улогу у нападима на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године заједно са оснивачем Ал Каиде Осамом бин Ладеном, кога су америчке снаге убиле 2011. у Пакистану.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво