Читај ми!

Ненси Пелоси допутовала на Тајван, Пекинг осудио посету

Авион у коме се налази председавајућа Представничког дома Сједињених Држава Ненси Пелоси слетео је на тајвански аеродром Сонгшан, јављају светски медији.

Авион под ознаком СПАР 19 који су током дана пратиле хиљаде знатижељних људи преко сајта Флајт радар слетео је сат времена пре поноћи по локалном времену на тајвански аеродром Сонгша.

Ненси Пелоси стигла је на Тајван са јасном поруком за Кину, говорећи "о посвећености САД демократском Тајвану".

"Посета наше конгресне делегације Тајвану показује непоколебљиву посвећеност Америке живој демократији Тајвана. Солидарност Америке са 23 милиона становника Тајвана данас је важнија него икад пре, јер се свет суочава са избором између аутократије и демократије", рекла је Пелосијева у изјави убрзо након слетања.

Навела је да ће у разговорима са лидерима Тајвана "поновити подршку америчким партнерима и промовисати заједнички интерес, укључујући напредак слободног и отвореног региона Индо-Пацифика".

"Наша посета није прва, и раније су делегације Конгреса долазиле у Тајпеј. Ово ни на који начин није контрадикторно са политиком САД, која се води Законом о односима са Тајваном из 1979. године", написала је Пелосијева на Твитеру.

Закон о односима са Тајваном из 1979. године регулише америчке односе са острвом, не захтева да САД интервенишу војно у случају кинеске инвазије, већ налаже да се Тајвану пруже ресурси да се сам брани, као и да се спрече било какве унилатералне промене његовог статуса од стране Пекинга.

Како јавља Ројтерс, Пелосијева ће у среду бити гост парламента у Тајпеју.

Осуда Пекинга

Кинеско министарство спољних послова је осудило долазак Ненси Пелоси, рекавши да озбиљно штети миру и стабилност у Тајванском мореузу.

У саопштењу објављеном непосредно након доласка Пелосијеве у Тајпеј, кинеско министарство спољних послова саопштило је да њена посета озбиљно утиче на политичке односе Кине и САД, и да Пекинг улаже снажан протест Сједињеним Државама.

"Сврха војне операције је одлучна одбрана државног суверенитета и територијалне целовитости и одлучно спречавање спољног уплитањеа и сепаратистичких покушаја усмерених према 'независности Тајвана' ", рекао је портпарол кинеског министарства одбране Ву Кијан. 

Руско министарство спољних послова саопштило је да је посета Ненси Пелоси Тајвану "чиста провокација и да Кина има право да предузме мере да заштити свој суверенитет".

Кинеска војска је стављена у висок степен приправности и покренуће "циљане војне операције" као одговор на посету председнице Представничког дома САД Ненси Пелоси Тајвану, саопштило је кинеско министарство одбране.

Тајванско министарство одбране саопштило је да је 21 кинески борбени авион ушао у ваздушни простор Тајвана.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво