Читај ми!

Европски дан сећања на геноцид над Ромима и Синтима

Пола милиона Рома и Синта били су жртве расног, националсоцијалистичког фанатизма Хитлерове Немачке у Европи. Други август се обележава као Европски дан сећања на тај геноцид.

Посета меморијалном центру у Аушвиц-Биркенау важан је за све а не само за потомке жртава, каже за Дојче веле шведска политичарка и активисткиња за људска права Рома Сораја Пост. Та бивша посланица Европског парламента још се сећа свог првог одласка тамо:

"Осећала сам се тако прљаво. Као да ми је срце напустило тело. Направила сам неколико корака, али једва сам ходала. Нисам имала довољно достојанства да наставим да се крећем по том простору. Чула сам гласове у својој машти и осетила дубок бол".

Почетком августа 1944. у логору Б II остало је 4.300 Рома и Синта. Највише је било жена, деце, стараца и болесних. Сви су убијени у гасним коморама у ноћи 2. августа. Био је то последњи чин планске акције истребљења људи заробљених у такозваном "Циганском логору".

Два и по месеца раније, 16. маја 1944, хиљаде Рома и Синта забарикадирало се у логору и тако спречило да тога дана буде изведен план СС-а. Касније су сви људи који су још увек могли да се одупиру, одведени у друге логоре како би коначно могли да се поубијају они које су оставили у Аушвицу.

Укупно 500.000 Рома и Синта постали су жртве националсоцијалистичког расног фанатизма. Синти и Роми тај геноцид називају "Порајмос", што на ромском значи "уништење". Европски парламент је 2015. године 2. август прогласио Европским даном сећања на убијене Роме и Синте.

"Како би се комеморисали ти злочини и изградила свест о томе у данашњем времену, посебно је важно да млади посећују овај Меморијални центар – чак и ако то искуство може да буде прилично болно", каже Сораја Пост.

То је искуство које би свако требало да доживи: "Посета Аушвицу мења начин на који гледате на човечанство. Ствара свест о томе на шта су људи све спремни, колико зли могу да буду и како све то лако може да се догоди."

Сведок тог времена Филомена Франц, која је и данас активна у Немачкој, недавно је прославила свој стоти рођендан. Упркос прогону и дискриминацији које је доживела, упркос убиству чланова њене породице у немачким концентрационим логорима, за мржњу у њеном животу нема места.

Та Синткиња за Дојче веле каже: "Зашто бих мрзела? Да ли би требало да наставим тамо где су стали они који су починили такво зло другима? Не могу да мрзим! Кад мрзимо, ми губимо. Љубав је велико богатство за нас људе. Кад немамо љубави, одричемо се духа и врлина. Тада смо изгубљени."

Данас и они који су преживели Холокауст, а који се налазе у Украјини, поново морају да се боје за своје животе, каже млада Украјинка и председница ромске омладинске организације АРЦА Натали Томенко.

"Болно је гледати трауме оних који су преживели Холокауст, који су много пропатили, а сада у Украјини поново живе у страху за свој живот".

Да би им помогла, АРЦА је, заједно с иницијативом "Dikh He Na Bister" (Гледај и не заборави) и Централним саветом немачких Синта и Рома, основала мрежу за помоћ тим људима.

Комеморације у Пољској и Немачкој

Ове године ће Бодо Рамелов као премијер Тирингије и актуелни председник Бундесрата посетити Меморијални центар Аушвиц, заједно са повереником немачке владе за борбу против дискриминације Рома Мехметом Дајмагулером.

Они ће присуствовати обележавању тужне годишњице. Романи Росе, председник Централног савета немачких Синта и Рома, одржаће тамо и ове године говор.

Захваљујући иницијативи међународне ромске мреже младих ТЕРНYПЕ, 150 младих људи из читаве Европе сусрешће се са преживелим сведоцима злочина и представницима политике и цивилног друштва.

Фондација "Споменик убијеним Јеврејима Европе", заједно са фондацијама "Hildegard Lagrenne", "RomaTrial" и "RomnoKher", позивају на једносатну комеморацију жртвама геноцида испред берлинског споменика Синтима и Ромима Европе који су убијени за време нацизма. Говор ће одржати и Клаудија Рот, немачка државна министарка за културу и медије.

"Ђелем ђелем" у Дортмунду

Посебан програм поводом Европског дана сећања на убијене Синтије и Роме одржава се у Дортмунду. У послеподневним часовима одржава се комеморација жртвама под називом „Не заборавите". Током вечери се у Биркафеу-Вест, уз разговор и музику, одржава манифестација "Heu Men Hiи" (Ко смо ми), уз наступе Мелани Терес, Ђујлтекина Иванова, Ненси Блеки Тејлор Свинг.

Осим тога, град поставља – у најмању руку дигитално – заставу Синта и Рома на торањ музеја "У" у Дортмунду, отварајући фестивал "Ђелем Ђелем" који од 2. до 20. августа окупља љубитеље уметности и културе, а нуди и разне уметничке радионице.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво