Читај ми!

Хондурас, плаћање кафе криптовалутама у биткоин граду

У кафићима "Биткоин долине" у Хондурасу кафа може да се плати криптовалутама. Кроз пројекат у туристичкој енклави Санта Луција та земља је "упловила" у тренд дигиталних валута.

Мали град у планинама, 20 минута од главног града Тегусигалпа је постао биткоин град.

Власници великих и малих предузећа у Санта Лусији су се прилагођавају употребу криптовалута као средству плаћања, надајући се да ће тако привући више туриста.

"Отвориће више могућности и привући више људи који желе да користе ову валуту", рекао је Цезар Андино, менаџер Лос Роблес трговине.

Пројекат "Биткоин долина" циља 60 предузећа који би требало да се обуче и усвоје криптовалуте како би их пласирали на тржиште производа и услуга, очекујући да ће се та пракса проширити на
више предузећа и оближњих подручја.

Иницијативу је заједнички развио Блокчеин организација Хондураса, гватемалска берза криптовалута, Технолошки универзитет у Хондурасу и општина Санта Луција.

"Заједница Санта Лусије ће се образовати да користи и управља криптовалутама, имплементирајући их у различита предузећа у региону и генерисање крипто-туризма", рекао је Рубен Карбахал Веласкез, професор на Технолошком универзитету.

Док неке земље Латинске Америке истражују потенцијал криптовалута, постоје ризици.

У септембру 2021. године, Ел Салвадор је усвојио биткоин као легалан начин плаћања и направио "биткоин плажу", место за сурфовање града Ел Зонте. 

Игра те централноамеричке земље на карту биткоина била је отежана због пада крипто тржишта и скептицизма зајмодаваца и рејтинг агенције. Јавно објављени фондови Ел Салвадора од 105 милиона долара сада вреде око 57 милиона долара. 

"Биткоин долина" ће, међутим, омогућити трговцима да примају тренутна плаћања на локалном нивоу валуте, елиминишући ризик од флуктуације вредности криптовалута, рекао је
Леонардо Пагуада, оснивач Блокчеин организације Хондураса.

Критичари експанзије биткоина упозорили су да такве операције могу подстаћи прање новца и финансијске нестабилност уз повећање дигиталног јаза, како сиромашнији делови друштва могу имати проблема са приступом технологији. 

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара