Читај ми!

Букте пожари широм Европе – врели талас се наставља, Португалија се топи на рекордних 47 степени

Широм европског континента букти на стотине пожара. У последње две недеље, због високих температура, страдало је више хиљада људи. Бројне земље бележе температурне рекорде.

Букте пожари широм Европе – врели талас се наставља, Португалија се топи на рекордних 47 степени Букте пожари широм Европе – врели талас се наставља, Португалија се топи на рекордних 47 степени

Више од 30 шумских пожара широм Шпаније приморало је на евакуацију хиљаде људи и прогутало преко 220 квадратних километара шума и растиња. Тренутно ватрогасце највише забрињавају пожари у покрајинама Леон и Авиља, након што су им ветар и нешто нижа температура дали предаха у борби против ватре у покрајини Замора.

"Осећам велику празнину. По природи сам оптимиста, али када помислим на планине и шуме, онда помислим шта ће остати", каже један од евакуисаних.

"Ту смо за све потребе евакуисаних. Пре свега, са њима много радимо на психолошкој подршци, јер напуштају свој дом не знајући шта се дешава", поручује радница Црвеног крста.

Ништа боља слика није ни у суседној Португалији. Министарство здравља те земље саопштило је да је од последица топлотног удара од 7. до 18. јула преминуло 1.065 особа. Активно је 13 пожара, а на северу земље, последњих дана температура је достигла рекордну вредност од 47 степени Целзијуса.

У Великој Британији је изгорело на десетине зграда и имања на југу земље и у околини Лондона. Раније су ватрогасци примали око 350 позива дневно, а последњих дана их је било око 2.600.

Више од хиљаду ватрогасаца бори се против великих пожара на граници Италије и Словеније. Пожар се с италијанске стране проширио у Словенију упркос покушајима гашења из ваздуха у којима учествују три словеначка и два италијанска хеликоптера. Најтежа је ситуација у општини Добердоб, која се налазу уз саму словеначко-италијанску границу. Словенији помаже и Хрватска, која је у помоћ послала свој канадер.

"Ситуација се мења из минута у минут. Пет села је евакуисано. Ватрогасци добијају појачање. Словеначка војска је у акцију са свом потребном опремом. Оно што је најважније, долази конвој са цистернама за воду. Словеначка војска ће организовати храну за ватрогасце. Долази полицијски и два војна хеликоптера", каже Марјан Шарец, министар одбране Словеније.

У Грчкој је због пожара на острву Саламини евакуисано неколико подручја, а добра вест је што су ватрогасци успели да ставе под контролу пожар који је избио на планини североисточно од Атине.

"Полиција и надлежни су нам рекли да идемо, али многима је заиста тешко да напусте дом. Обично, иако не би требало, останемо", наводи мештанин.

Пожари и у Босни и Херцеговини. Најтеже је на планини Чврсници на неприступачном терену. У Гашењу учествује и канадер из Хрватске.

Пожар који је избио у Црној Гори код Херцег Новог проширио се на исток. Недостају противпожарни авиони.

Све забрињава прогноза метеоролога да се врели талас у Европи наставља и наредних дана, а топло и суво време подстиче све веће пожаре.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво