Читај ми!

Руски гас не стиже у Немачку – редовни радови или "завртање славине"

Почели су радови на одржавању "Северног тока 1". У Берлину се прибојавају да ће одржавање гасовода прерасти у руски ембарго и спремају се за хладну зиму.

Да ли је зима у Немачкој већ почела овог понедељка? Ујутру је заустављен доток гаса кроз "Северни ток", гасовод који директно повезује Русију и Немачку подно Балтичког мора. У питању су редовни летњи радови на одржавању који би требало да трају највише две седмице.

Али, у Немачкој страхују да би после правих радова могли да уследе политички радови. То јест, да ће Москва на мала врата увести гасни ембарго тако што неће поново пустити гас.

О тој могућности су отворено говорили и министар економије Роберт Хабек и Агенција за мреже која се бави енергетиком у Немачкој.

Русија је претходно већ смањила испоруку гаса Немачкој, објашњавајући то изостанком једне "Сименсове" турбине која је на ремонту у Канади.

Због западних санкција, Канађани су задржавали турбину, али је у недељу (10. јул) саопштено да су пристали да је испоруче Немачкој, која ће је пребацити у Русији. Из "Сименса" су рекли да теже да се то деси што брже.

У Кремљу се држе верзије према којој Русија никад не користи енергенте као политичко оружје. "Када турбина дође са поправке, повећаће се и обим испорука", кажу у Москви.

Шта ако не буде гаса?

Немачка је веома зависна од руског гаса. Према Министарству економије, прошле године се још 55 одсто гаса увозило из Русије, данас је тај проценат оборен на 35 одсто.

Влада у Берлину већ је спремила план за случај да руског гаса више не буде. На велика врата се враћају електране на угаљ, како би гас могао да се приштеди за грејање.

Вероватно ће бити одвојено девет милијарди евра да се из недаћа избави "Унипер", један од највећих добављача руског гаса. Та фирма тренутно добија само 40 одсто количина уговорених са "Гаспромом", а остало купује на светском тржишту по огромним ценама.

Оливер Холтемелер из Лајбницовог института за истраживања привреде процењује да ће Немачка моћи да изгура зиму чак и без руског гаса – под условом да Норвешка испоручи веће количине и да грађани штеде. "Тако бисмо могли да прођемо без рестрикција кроз зиму. Али онда бисмо проблем имали и идуће године."

"Ако испоруке гаса буду трајно обустављене, онда идућег лета нећемо моћи да напунимо складишта, па бисмо и оне тамо зиме имали исти проблем", рекао је Холтемелер за јавни сервис АРД.

Путинов последњи адут

Политичари се не устежу од савета грађанима да скрате туширање на три или пет минута или да идуће зиме не греју уобичајено.

"Воновија", највећи концерн који држи некретнине у Немачкој, саопштио је да ће у становима којима управљају и које изнајмљују ноћу температура моћи да буде највише 17 степени. Дневно грејање и топла вода нису ограничени. "Воновија" има око 550.000 станова и управља са још 72.500.

На берзи се прибојавају руског ембарга, упозоравајући да би он стајао немачку привреду барем двеста милијарди евра. Најтеже би погођена била хемијска индустрија, као важна извозна грана, јер она троши чак 15 одсто гаса који се увезе у Немачку.

Има гласова који сумњају да ће Кремљ оставити Немачку без гаса. "Путин је шахиста", каже Роберт Халвер, стручњак за капиталне инвестиције Бадер банке. "Не могу да замислим да ће скроз заврнути вентил. Тиме би испустио из руку свој последњи адут."

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво