Читај ми!

Нови земљотрес у кабинету Бориса Џонсона, министри здравља и финансија поднели оставке

Британски министри здравља и финансија, Саџид Џавид и Риши Сунак, поднели су данас оставке у влади премијера Бориса Џонсона. оставку поднео и потпредседник Конзервативне партије Бим Афолами, сматра да Џонсон више не ужива поврење ни у странци ни код грађана.

Министар здрвља објавио је на свом Твитер налогу да је разговарао са премијером Борисом Џонсоном и обавестио га о одлуци да ће поднети оставку.

"Била је велика привилегија да будем на овој позицији, али ми је жао што не могу да наставим мирне савести", навео је Саџид Џавид.

Министар финансија Риши Сунак је рекао да је невољно дошао до закључка да "не може више овако".

"Јавност с правом очекује да се влада води како треба, компетентно и озбиљно. Схватам да је ово можда мој последњи министарски посао, али верујем да се за одређене стандарде вреди борити и зато подносим оставку", истакао је министар финансија.

У писму премијеру Џонсону, такође објављеном на његовом Твитер налогу, Сунак је указао на "огромне изазове" са којима се Британија суочава, додајући да је народ спреман да чује истину.

"У припремама за наш предложени заједнички говор о економији следеће недеље, постало ми је јасно да су наши приступи фундаментално различити", нагласио је Сунак.

Оставку поднео и потпредседник Конзервативне партије

Потпредседник Конзервативне странке Бим Афолами поднео је оставку на своју функцију у програму уживо, рекавши да Борис Џонсон више нема подршку земље.

Његови коментари уследили су само неколико тренутака након што је премијер претрпео разарајући ударац оставкама канцелара Ришија Сунака и министра здравља Сајида Џавида.

Афолами је рекао за Талк ТВ да би Борис Џонсон такође требало да поднесе оставку и рекао да "не може да служи под премијером".

Он је рекао да после недавних навода у вези са Кристофером Пинчером, и других штетних скандала, Џонсон није имао његову подршку.

"Једноставно не мислим да премијер више има, не само моју подршку, већ и подршку унутарс странке, па ни земље. Мислим да би из тог разлога требало да се повуче", рекао је Афолами.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво