Читај ми!

Макрон без већине у парламенту, мала излазност ојачала опозицију

Према резултатима другог круга парламентарних избора у Француској, на основу 100 одсто обрађеног гласачког материјала, коалиција Заједно председника државе Емануела Макрона води са 38,48 процената освојених гласова или 245 мандата у скупштини. Левичарска коалиција "Нупес" Жан-Лика Меланшона добила је 131 место, а "Национално окупљање" Марин ле Пен 89 мандата.

Нова народна еколошка и социјална унија (Нупес) Жан-Лика Меланшона освојила је 31,43 одсто гласова или 119 мандата у парламенту.

На трећем месту је десничарско Национално окупљање (РН) Марин ле Пен са освојених 17,61 одсто гласова, односно 89 посланичких места.

Четврти су Републиканци са 7,10 одсто гласова, односно 61 мандатом, наводи француско министарство.

Жан-Лик Меланшон оценио је да је у другом кругу избора "председничке странка тотално разбијена".

"Нико нема већину. Француска се изјаснила и мора се рећи недовољно, јер је ниво апстинената и даље превисок, што значи да велики део Француске не зна где да се окрене, тако да су три блока на сличном нивоу", навео је Меланшон, преноси Фигаро.

Према његовим речима, то је неуспех "макроније" – морални неуспех оних који су свима давали лекције. Они су ојачали Национално окупљање" Марин ле Пен, додаје Меланшон.

Ле Пен: Убедљиво највећа победа наше политичке породице

Марин ле Пен истакла је да је Национално окупљање остварило "убедљиво највећу победу у историји" на изборима у Француској.

"Наша посланичка група ће бити далеко највећа у историји наше политичке породице. Ово поверење нас обавезује", истакла је Ле Пенова.

Према њеним речима, Национално окупљање је постигло свој циљ, "да Емануел Макрон постане председник мањине, без контроле власти" и да се настави политичка рекомпозиција која је неопходна за демократску обнову.

Излазност на изборима је, према наводима француског МУП-а, после обрађених 97 процената гласачког материјала, износила 46,88 одсто.

Грађани Француске гласали су јуче у другом кругу парламентарних избора. Гласало се за кандидате за 577 посланичких места.

Први круг избора, који је одржан 12. јуна, обележила је рекордно мала излазност од 47,7 одсто.