Читај ми!

Поринут "Фуџијан" – кинески носач авиона, најмодернији и највећи ратни брод направљен ван САД

Кина је у шангајском бродоградилишту поринула свој трећи и до сада најнапреднији носач авиона "Фуџијан" – ратни брод који је у потпуности пројектован и направљен у земљи, опремљен електромагнетним катапултом за лансирање и хидрауличном ужади за заустављање летелица. Према проценама војних аналитичара, "Фуџијан" је највећи и најмодернији носач авиона изграђен ван Сједињених Држава.

Нови кинески носач авиона "Фуџијан", који је у Шангају поринут уз конфете, пиротехнику и водене лукове, дуг је око 320 метара и истискиваће близу 100.000 тона воде.

Опремљен је електромагнетним катапултом за лансирање летелица, што значи да ће полетно-слетна стаза бити краћа тако да ће на палубу моћи да се смести више летелица.

То је највећи носач у саставу кинеске морнарице и први са катапултом, будући да постојећа пловила тог типа у наоружању Народне Републике, "Лиаонинг" и Шандонг", имају "одскочну даску" – нагоре закривљену писту која даје већи ваздушни потисак крилима авиона који узлећу без помоћи лансирног уређаја.

Опремљен катапултима за лансирање и хидрауличном ужади за заустављање летелица, "Фуџијан" је према проценама америчких војних аналитичара "највећи и најмодернији" носач авиона изграђен ван САД

Најмногољуднија земља света последњих двадесетак година систематски ради на јачању морнарице и пре две године је престигла Сједињене Државе по броју пловила у употреби, али још далеко заостаје за највећом економијом планете по снази и оперативној способности морнарице. 

Разлика је нарочито видљива када су у питању активни носачи авиона, којих Америка има једанаест. 

Поринуће још не значи увођење брода у службу, јер је обично потребно још годину и по дана да се обаве радови на постављању опреме и изврше сви потребни тестови на мору пре него што гигантско пловило почне да обавља своје дужности.

Јачање кинеске морнарице долази усред растућих геополитичких тензија са САД, које под председником Џозефом Бајденом настоје да ојачају везе са савезницима у Азијско-пацифичком региону како би се супротставили растућем економском утицају и војној моћи Пекинга.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво