Читај ми!

Дани опасних маневара на Пацифику - носачи авиона, двогледи и пројектили

Кина спремна да порине трећи, до сада најнапреднији носач авиона у тренутку када Токио на маневре шаље Изумо, највећи јапански ратни брод изграђен од Другог светског рата. Блиски сусрети руских, кинеских и тајванских авиона. Канада се жали да су кинески ловци бар 60 пута "прозујали" поред патролних авиона недалеко од Северне Кореје.

Дани опасних маневара на Пацифику - носачи авиона, двогледи и пројектили Дани опасних маневара на Пацифику - носачи авиона, двогледи и пројектили

Када су се облаци разишли, сателитски снимци су показали са су радиници у шангајском бродоградилишту скинули потпоре и скеле око новог носача авиона, што суштински значи да ће брод "типа 003" ускоро бити поринут у море.

Скоро 300 метара дуг, опремљен катапултима за лансирање и хидрауличним ужадима за заустављање летелица, "003" ће, према проценама америчких војних аналитичара, бити "највећи и најмодернији" носач авиона изграђен ван САД.

Готово истовремено, Јапан је у патролу послао "Изумо", некадашњи носач хеликоптера, који је у складу са новом војном стратегијом Токија, преуређен у носач авиона.

Пацифичка турнеја овог брода најављена је као јапански одговор на безбедносни споразум Кине и Соломонских острва, који Токио и Вашингтон виде као покушај да окончају деценије америчке доминације у овом региону.

"Изумо", највећи јапански ратни брод изграђен после Другог светског рата, био је првобитно пројектован као носач хеликоптера, у складу са јапанским законима којим је суштински забрањена производња офанзивних војних систем. Јачањем кинеских амбиција, овај брод је делимично модернизован и на њега су крајем прошле године слетела два америчка вишенаменска авиона Ф-35Б.

Био је то први пут после 75 година да је неки авион полетео или слетео са јапанског носача авиона. Модификација овог брода биће у потпуности окончана за две године, негде у време када ће и кинески "тип 003" бити спреман за акцију.

Дуг 248 метара, "Изумо" је други највећи носач авиона изграђен у Јапану. Двадесетак метара дужи "Шинано", који је у ствари био модификовани бојни брод класе "Јамато" потопила је америчка подморница крајем 1944. године, свега десетак дана пошто је уведен у службу ратне морнарице.

Патроле, пресретања, маневри

Серија блиских сусрета кинеских и тајванских авиона, током претходних седмица, некако, у други план је бацила жалбе канадских власти, које тврде да су кинески ловци од краја децембра у најмање 60 наврата "прозујали" поред патролних авиона ангажованих у водама око Северне Кореје.

"Ово схватамо крајње озбиљно...Чињеница да је Кина изабрала овакав приступ је истински проблематична", рекао је канадски премијер Џастин Трудо.

Канадске власти су навеле и да су кинески ловци "пролетали свега десетак метара" од патролног авиона ЦП-140 "аурора", који се у овом делу света нашао у склопу операције Уједињених нација, којом се контролишу санкције властима у Пјонгјангу.

Кина се није изјашњавала о канадским оптужбама, али је најавила нове велике маневре у водама око Тајвана, које се, још једном, подударају да посетом америчких сенатора.

Сенаторка Тами Дакворт је на Тајван стигла у понедељак, док је кинеско ратно ваздухопловство, истовремено, у воде око Тајвана послалао укупно 30 борбених авиона.

Кинеским маневрима прикључио се и носач авиона "Лиаонинг", који је прокрстарио водама јужно од Јапана и источно од Тајвана, после чега је Пекинг оптужио јапанске власти да прате и ометају овај брод.

"Не требају нам посебни фотографи са јапанских бродова и авиона", рекао је портпарол кинеског министарства одбране.

Власти у Токију су у пратњу кинеског носача авиона послали управо "Изумо", тврдећи да су кинески авиони извели стотине летова у међународним водама јужно од Јапана.

У сложене односе укључули су се и Руси, са којима се Јапанци већ деценијама споре око Курилских острва. Острва на граници између Охотског мора и Тихог океана, у Русији позната као Јужни Курили, а у Јапану као "северна територија", предмет су спора двеју држава још од краја Другог светског рата, када су совјетске снаге заузеле острва Кунашири (руски Кунашир), Еторофу (руски Итуруп), Шикотан и мали архипелаг Хабомаи.

Најновији у серији спорова Јапана и Русије почео је крајем фебруара када је влада у Токију руску офанзиву на Украјину назвала "озбиљним кршењем међународног права" и придружила се казненим мерама које је Запад увео Москви.

Москва је, у контраудару, сврстала Јапан на листу "непријатељских држава" и прекинула преговоре о мировном споразуму између две државе, којим је требало да буду решена питања која су остала отворена после Другог светског рата, укључујући и судбину Курилских острва.

Кинеска државна телевизија емитовала је снимке заједничких патрола са руским авионима изнад Пацифика, најављујући могућност да се у блиској будућности у таквим маневрима појаве и најмодерније летелице обе државе - руски "су-57" и кинески "ј-20".

Тензије на Пацифику подигнуте су крајем априла када су руске подморнице испалиле  крстареће ракете "калибр" на мете у Јапанском мору. Вежбе гађања у Јапанском мору временски су се подудариле са маневрима морнарица САД и Јапана, у којима су учествовали бродови америчке Седме флоте предвођене носачем авиона "Абрахам Линколн".

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара