Читај ми!

Меркелова: Дрхтавица због смрти мајке, Путин не би прихватио Украјину у НАТО-у

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел говорила је синоћ, пред новинарима у берлинском позоришту, први пут у јавности након одласка са власти. Поред ситуације у Украјини, односа са Владимиром Путином и других политичких тема, Меркелова је говорила и о приватном животу и објаснила да је дрхтавица, која је забринула многе Немце, била повезана са смрћу њене мајке.

Упитана за дрхватицу, која је била уочљива приликом прве посете председника Украјине Володимира Зеленског, Ангела Меркел је рекла да је то било због смрти њене мајке.

На питање како је тренутно, Меркелова је истакла да се сада осећа одлично.

"Замишљала сам нешто другачије време после мог мандата, али 24. фебруар је био права прекретница. Лепо је радити и друге ствари након што сам добровољно напустила функцију. Наравно, остајем увек заинтересована за политику", рекла је Меркелова.

Испричала је да је своје прве недеље ван функције провела у усамљеничким шетњама поред Балтичког мора, носећи дуксерицу како је пролазници не би препознали и слушајући аудио-књиге.

"Путин би чланство Украјине у НАТО-у схватио као објаву рата" 

Ангела Меркел је у разговору рекла и да не жали због свог понашања према Владимиру Путину током времена проведеног на власти.

Верује да би руски председник план за чланство Украјине у НАТО-у из 2008. године, који је блокирала њена влада, схватио као "објаву рата".

"Тада је Украјина била земља којом су владали олигарси и нисте је могли једноставно примити у НАТО. Осим тога, већ тада је било јасно да Путин не би прихватио чланство у НАТО-у, те да би већ тада то могло да нанесе огромну штету Украјини", објаснила је Меркелова.

Бивша немачка канцеларка тврди да би Украјина, како каже, демократски незрела, коју је тада водио олигарх, била мање спремна за руску инвазију него сада.

"Не можете постати члан НАТО-а преко ноћи"

Бивша немачка канцеларка је нагласила да је блокирала пут Украјине ка чланству у војном савезу "са најбољим намерама у срцу".

"Не можете постати члан НАТО-а преко ноћи. То је процес и знала сам да би током тог процеса Путин учинио нешто Украјини што не би било добро за њу", рекла је Меркелова.

Одбацила је оптужбе да је Немачка под њеним вођством поверовала у илузију да се војно агресивна Русија може демократизовати ширењем трговинских веза са Западом.

"Нисам веровала да се Путин може променити трговином", истакла је Меркелова, али и рекла да верује да је, ако је политичка сарадња немогућа, разумно имати бар неке економске везе са Москвом.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи