Читај ми!

Тензије и сукоби у Јерусалиму уочи јеврејског марша кроз муслиманску четврт

Израелска полиција сукобила се са Палестинцима у комплексу јерусалимске џамији Ал Акса уочи спорног јеврејског марша кроз срце муслиманске четврти Старог града, који Палестинци доживљавају као увреду и провокацију.

Посланик израелског Кнесета из редова крајње деснице уз бројне присталице, ушао је рано јутрос у муслимански део Јерусалима, што је навело гомилу Палестинаца да почну да бацају камење и столице и испаљују ватромет према полицији.

Немири су избили уочи ултранационалистичког израелског марша који је планиран за данас кроз срце муслиманске четврти Старог града Јерусалима.

Због марша је широм града распоређено око 3.000 израелских полицајаца, а према наводима полиције, ухапшено је неколико палестинских екстремиста, као и одређени број јеврејских посетилаца који су прекршили правила посета махањем израелским заставама и спречавањем уласка групама.

Израелци тврде да је марш организован да би се прославило израелско заузимање источног Јерусалима у рату 1967. године, укључујући и Стари град односно старо градско језгро Јерусалима.

Израел сматра да је Јерусалим главни град јеврејске државе, али Палестинци, који виде источни Јерусалим као престоницу будуће палестинске државе, доживљавају овај марш као увреду и провокацију.

Палестинци упозоравали, Бенет одбио да промени трасу марша

Палестинске фракције упозориле су раније да би парада кроз муслиманску четврт града могла поново да запали вишедеценијски сукоб са Израелцима. Тензије у граду расту већ недељама.

Прошле године, овакве демонстрације Јевреја су изазвале рат у појасу Газе између Израела и палестинског Хамаса.

Упркос позивима појединих коалиционих партнера да се преиспита одржавање марша, израелски премијер Нафтали Бенет одбио је да подржи било какве измене трасе.

"Парада ће бити одржана као и обично према планираној траси, као и деценијама", саопштила је у петак Бенетова канцеларија и истакла да ће редовно разматрати ситуацију.

Сукоби Палестинаца и израелске полиције у комплексу Ал Акса догодили су се и у априлу, током светог месеца Рамазана, а муслимани су љути због све већег броја јеврејских посетилаца.

Ал Акса је треће најсветије место у исламу, а јевреји га поштују као Храмску гору - остатак два древна храма њихове вере.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво