Читај ми!

Сукоб Палестинаца и израелске полиције у џамији Ал Акса у Јерусалиму, више од 150 повређених

Најмање 152 Палестинца и три полицајца повређена су јутрос у сукобу који је избио у џамији Ал Акса у Јерусалиму, пошто су снаге безбедности ушле пре зоре у комплекс џамије, где се хиљаде Палестинаца окупило на молитви током светог месеца рамазана.

Сукоби израелске полиције и верника избили су око јутрос око 6.30 по локалном времену, када су полицајци ушли у џамију и сукобили се са Палестинцима који су били забарикадирани унутра.

Из службе за хитне случајеве палестинског Црвеног полумесеца саопштено је да су повређена 152 Палестинца, највише гуменим мецима, шок бомбама и због премлаћивања пендреком.

Полиција је саопштила да су три полицајца лакше повређена након што су гађани каменицама, од којих је двојици била потребна медицинска помоћ, док је управа џамије навела да је један од чувара погођен гуменим метком у око. 

На видео-снимцима инцидента са интернета виде се Палестинци како бацају камење на полицију која испаљује сузавац и шок-бомбе.

Израелска полиција у свом саопштењу тврди да су десетине младих Палестинаца ноћас марширале подручјем око џамије, носећи заставе Палестинске ослободилачке организације и организације Хамас.

Наводе да су учесници марша бацали камење на полицајце и испаљивали ватромет, као и да су се забарикадирали унутар џамије Ал Акса и правили залихе камења и других предмета како би се припремили за сукобе.

Тврде да су полицајци били принуђени да реагују како би растерали изгреднике, уклонили камење и спречили даље насиље, као и да је полиција чекала да се молитва заврши и окупљени почну да се разилазе.

"Држава Израел ће предузети све неопходне мере како би обезбедила слободу вероисповести и неће толерисати насиље које има за циљ сузбијање верских слобода", саопштило је Министарство иностраних послова на Твитеру.

Ал Акса је треће најсветије место за исламске вернике, а изграђена је на врху брда које је најсветије место за Јевреје, који га називају Храмовном гором, и то је већ деценијама главно жариште израелско-палестинских сукоба.

Израелско-палестинске тензије су порасле последњих недеља након низа смртоносних напада Палестинаца, у којима је убијено 14 особа у Израелу.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво