Читај ми!

Суд у Њујорку прогласио кривим обавештајца ИСИС-а са Косова

Суд у Њујорку прогласио је кривим Мирсада Кандића, високорангираног регрутера и обавештајца такозване Исламске државе, рођеног на Косову, за удруживања ради пружања материјалне подршке ИСИС-у као и за пет тачака оптужнице које се односе на пружање материјалне подршке тој милитантној организацији, пише у пресуди објављеној на страници њујоршског суда.

Кандић је ИСИС-у подршку пружао у виду оружја, особља, имовине, опреме и документације у периоду од јануара 2013. до јуна 2017. године када је ухапшен у Сарајеву.

"Кандић је био високорангирани припадник ИСИС-а који је регрутовао безброј фанатика, помажући им да путују у Сирију и друге територије да постану борци ИСИС-а. Осим што је подстицао линије фронта војске ИСИС-а, оптужени је помагао екстремистичку групу на многе друге начине, укључујући обезбеђивање оружја и ширење своје насилне пропаганде широм света, како би се наставила њена крвава и брутална терористичка кампања. Кандићеве акције биле су директно повезане са нападима и значајним губицима живота", навео је у образложењу амерички тужилац. 

Пресуда је уследила након три седмице суђења, а када буде потврђена Кандићу за четири тачке оптужнице прети по 20 година затвора, док му за две прети доживотни затвор.

Кандић је лоциран и ухапшен на подручју Сарајева и 2017. изручен Сједињеним Државама.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи