Читај ми!

Бомбардери и пројектили за испраћај Бајдена из Азије

Руски и кинески бомбардери прелетели су Јапанско море током састанка председника САД Џозефа Бајдена и лидера Јапана, Индије и Аустралије у Токију. Недуго после Бајденовог одласка са Далеког истока, Северна Кореја испалила салву балистичких пројектила.

Бомбардери и пројектили за испраћај Бајдена из Азије Бомбардери и пројектили за испраћај Бајдена из Азије

"Ово је провокација", рекао је јапански министар одбране Нобуо Киши недуго пошто је изнад Јапанског мора прелетела ескадрила кинеских и руских бомбардера.

Јапан је, за сваки случај, упутио пресретаче ка кинеским и руским авионима који, према информацијама из Токија, ниједног тренутка нису ушли у ваздушни простор те државе.

Готово истовремено, Јужна Кореја је ка граници упутила борбене авионе, пошто се ка граници те државе упутило укупно осам кинеских и руских авиона. Ни ове летелице нису повредиле јужнокорејски ваздушни простор.

Рат у Украјини подигао је тензије на Далеком истоку готово до тачке усијања, пошто је Токио драматично променио реторику према Москви, називајући спорна Курилска острва "окупираном територијом", док су САД и Јапан извеле серију морнаричких маневара у околини Тајвана, што је наишло на негодовање Кине.

Руси су, на ове маневре, одговорили "вежбама гађања" и из подморница испалили пројектиле домета 2.000 километара.

Најновији у серији спорова Јапана и Русије почео је крајем фебруара, када је влада у Токију руску офанзиву на Украјину назвала "озбиљним кршењем међународног права" и придружила се казненим мерама које је Запад увео Москви.

Москва је, у контраудару, сврстала Јапан на листу "непријатељских држава" и прекинула преговоре о мировном споразуму између две државе, којим је требало да буду решена питања која су остала отворена после Другог светског рата, укључујући и судбину Курилских острва.

Бајденов пут у Јапан, описан као контрамера растућем кинеском утицају, суштински представља покушај да се учврсти савез са Индијом, Јапаном и Аустралијом у склопу блока "Квад".

После серије сусрета, Бајден и премијери остале три државе, Фумио Кушида, Ентони Албанезе и Нарендра Моди потписали су заједничку изјаву у којој су упозорили на евентуалне насилне "промене статуса кво".

У жељи да избегну било какве додатне конфронтације, лидери ове четири државе уздржали су се од директног помињања Кине и Русије.

Свега неколико часова по Бајденовом одласку из Јапана, Северна Кореја је испалила три балистичка пројектила, саопштиле су јужнокорејске власти.

Јапанско министарство одбране је потврдило да су лансирана два пројектила, од којих је један пао 300 километара од места са којег је лансиран, док је други прешао читавих 750 километара.

Одмах после Бајденовог одласка из Јапана, кинески министар спољних послова Ванг Ји отпутовао је на Соломонска острва, односно прву станицу на турнеји по јужном Пацифику.

"Ова посета потврђује да је кинеско присуство у региону усмерено ка миру, за разлику од кампање коју су покренули САД и Аустралија", пише кинески Глобал тајмс.

Недавно потписивање безбедносног споразума између Кине и Соломонских острва, дубоко је узнемирио САД и Аустралију, пре свега због страха да би кинеска морнарица у будућности могла да изгради базу и тако зађе за леђа америчким војним упориштима на Гуаму.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи