Мјанмар – преврнуо се брод са 90 људи, најмање 50 несталих

Десетине избеглица Рохинџа проглашено је мртвим или несталим након што се брод са око 90 људи, међу којима је било и деце, преврнуо и потонуо због лошег времена недалеко од обале Мјанмара током викенда. Мјанмарске власти су ухапсиле преживеле.

На броду, који се упутио према Малезији, било је око 90 особа, а више од 50 се сматра несталим, пренео је Радио Фри Азија.

Преживело је 20 особа које су мјанмарске власти ухапсиле. Један од преживелих са брода изјавио је да су многи покушали да напусте Мјанмар уз помоћ оних који се баве трговином људима, што се у већини случајева не заврши добро.

Брод који је ишао ка Малезији, имао је проблем због невремена после неколико дана након што је испловио из места Ситве у Мјанмару 19. маја.

Досад је пронађено 14 тела, али и даље се више од 50 људи води као нестало.

У Мјанмару је остало око 600.000 Рохинџа муслимана, у земљи која је углавном будистичка, са дугом историјом војне владавине.

Више од 730.000 Рохинџа су пребегли у Бангладеш 2017. године, како би се избегли прогон војске, за коју истражитељи УН кажу да је спроведен са "геноцидном намером" и да је укључивао масовна убиства и силовања.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се