Читај ми!

Хоће ли британска влада преживети епилог истраге о ковид-журкама

Полицијско-административна истрага ковид-журки у зградама британске владе у време пандемије и закључаности земље је завршена. Казне су подељене и време је да ова прича добије свој епилог.

Због осам окупљања од маја 2020. до априла 2021. године, новчане казне стигле су на 126 адреса.

Међу њима су Даунинг стрит број 10 и 11 где живе и раде премијер Џонсон и његов министар финансија Риши Сунак, које су лупили по џепу само због прославе премијеровог рођендана, мада су били и на другим окупљањима.

Лидер опозиције, такође оптуживан да је са сарадницима пио пиво и јео кари, није кажњен.

"Кршења закона није било. Закони су непрекидно поштовани. Само сам нешто презалогајио радећи до касно у ноћ као што сваки политичар чини пред изборе. Но, уколико ме полиција буде казнила, ја ћу наравно, учини оно што је исправно и повући се", каже Стармер.

Но, Борис Џонсон не намерава да се повуче због "журкагејта", мада притисак расте.

"Наша истрага је била непристрасна и њени резултати показују да је заиста имало шта да се истражује. Не очекујемо никаква нова сазнања. Сада је на Су Греј да повуче следећи потез", изјављује вршилац дужности шефа лондонске Метрополитен полиције Хелен Бол.

Жена која руководи земљом

Кћерку ирских имиграната називају "женом, која руководи земљом".

Од лета прошле године, она је други стални секретар Владе што је врхунац каријере у државној служби.

Истрагу о спорним журкама завршена је још у јануару, али је објављивање њеног извештаја одложено због полицијске истраге, којој је уступила више од три стотине фотографија.

Није јасно да ли ће се и оне наћи у коначном извештају.

Зна се само да Су Греј треба да исприча причу о забрањеним забавама од почетка до краја.

За сада је објављен само њен став да је врх Владе направио "грешке у лидерству и процени".

Медији брује и о њеном тајном априлском састанку са премијером.

"Премијер се никада није мешао у истрагу, коју је водила Су Греј. Увек ју је подржавао да следи траг доказа, ма куда он водио. Радио сам са Су Греј и добро је познајем. Знам да је њен професионализам на највишем нивоу и да се њен интегритет не доводи у питање", објаснио је у једном од ударних недељних телевизијских програма британски министар образовања Надим Захави.

Термин објављивања извештаја о "журкагејту" неизвестан

Сви, који се помињу у извештају, могли су да приложе жалбу до недеље увече.

Објављивање налаза Су Греј очекује се пре четвртка када парламент одлази на паузу због прославе седам деценија краљице Елизабете Друге.

"Истрага је показала индустријске размере кршења закона у Даунинг стриту. Око 120 казни одраз су културе, коју диктира премијер. Желим да извештај Су Греј буде објављен у целини. Премијер нема више где да се крије", истиче лидер лабуриста сер Кир Стармер поново позивајући премијера да поднесе оставку.

С обзиром на то да је премијер Џонсон тај који мора да извештај представи Парламенту, реално је очекивати да се то догоди у уторак или среду на редовној сесији питања за Владу.

Не треба заборавити да је Џонсон и под истрагом парламентарног одбора за привилегије, који треба да утврди да ли је намерно лагао посланике о спорним журкама.

Неки опозициони медији тврде да има све више чланова Владе незадовољних због чињенице да је премијер кажњен само једном, а они више пута.

Неки медији Џонсону предвиђају оставку до краја јула.

Но, то му предвиђају откако је сео у премијерску фотељу у којој он и даље седи.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара