Читај ми!

Шта о моћи Емирата говори долазак светских лидера на сахрану шеика Калифе

Први човек Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), шеик Калифа бин Зајед ел Нахјан, преминуо је у 73. години. Наследник Абу Дабија је његов полубрат, принц шеик Мухамед бин Зајед ел Нахјан. Долазак бројних светских лидера који су изразили саучешће, указује на важност економског и политичког потенцијала Емирата у сложеним међународним околностима.

У Абу Дабију су били председници, премијери и принчеви. Одали су почаст покојном шеику Калифи.

Сусрели су се и разговарали са новим лидером владаром Абу Дабија, 61-годишњим шеиком Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном, који ће водити земљу наредних пет година.

Међу првима су допутовали америчка потпредседница Камала Харис, председник Француске Емануел Макрон, Немачке Франк Валтер Штајнмајер, британски премијер Борис Џонсон, белгијски краљ, председници Палестине, Италије, али и блиски савезници и супарници: Иран, Индија, Пакистан и Египат.

Новинар Драган Бисенић каже да су на сахрани били они који нису имали или немају добре односе са Емиратима, попут Турске, Ирана, Катра, али и председник Израела.

Нови владар је трансформисао војску у високотехнолошку силу што је са богатством и статусом пословног чворишта УАЕ, проширило утицај те земље у свету.

"То показује и моћ Емирата коју првенствено даје нафта, која је врло важна након што је почео рат у Украјини, 24. фебруара", истиче Момир Турудућ, новинар и уредник недељника Време.

Ко су будући економски партнери Емирата

Политика Емирата ће се првенствено руководити економским интересима и добрим односима са суседима. Њени будући економски партнери могу бити и Израел, Турска, Индија, Јужна Кореја, Индонезија, Кенија и Етиопија.

"То је развијање економских односа и побољшање економских односа са главним партнерима, као и ширење тих односа на Африку први пут", каже Бисенић.

Нови лидер Емирата познат јавности у Србији

Сарадња са заливским монархијама појачана је након руских напада на Украјину, јер Европа жели да смањи своју енергетску зависност од руског гаса.

Нови лидер Емирата добро је познат јавности у Србији због дугогодишњег пословног-политичког партнерства и пријатељства са председником Србије Александром Вучићем.

"Србија је имала срећу што је на време почела да успоставља блиске односе са УАЕ посебно са шеиком Мухамедом бин Заједом, који је сада владар, док је био престолонаследник", објашњава Бисенић.

Своје место на Истоку, у седам емирата пребогатих нафтом, који су формирани почетком 70-их година прошлог века, нашла је и Србија.

Турудић подсећа да је сарадња са Србијом почела пре скоро десет година.

"Србија је вероватно мали партнер за пласман инвестиција из УАЕ, али та сарадња, без обзира на услове за које још не знамо какви су, довела је Србију на место које постоји, што у овом тренутку сигурно није лоше", објашњава Турудић.

Шеик Мухамед је близак савезник Саудијске Арабије, Уједињеног Краљевства, има изузетно добре везе и са Сједињеним Државама и Русијом.

И док остали лидери често иду код њега, шеик је неколико пута посетио Београд и говорио да се у Србији осећа као у својој другој отаџбини.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво