Читај ми!

Шеик Мухамед бин Зајед нови председник Уједињених Арапских Емирата

Савезно врховно веће, које чине владари седам емирата, изабрало је шеика Мухамеда бин Заједа ел Нахјана за новог председника Уједињених Арапских Емирата.

Претходни председник Уједињених Арапских Емирата и владар Абу Дабија, Калифа бин Зајед ел Нахјан, познат и као шеик Калифа, преминуо је у петак у 74. години.

Калифа је ретко виђан у јавности од када је доживео мождани удар 2014. године, па је принц и престолонаследник емирата Абу Даби Мухамед бин Зајед и раније био де факто владар.

Радећи из другог плана годинама као де факто лидер, шеик Мохамед (61) је трансформисао војску Емирата у високотехнолошку силу што је са нафтним богатством и статусом пословног чворишта, проширило утицај земље на међународном нивоу.

Када је 2004. године преминуо његов отац - први председник шеик Зајед бин Султан ал Нахјан, наследио га је Kалифа, његов најстарији син, а Мохамед - Заједов трећи син, тада је постао принц престолонаследник.

Бин Зајед се школовао у Уједињеним Арапским Емиратима и Уједињеном Краљевству. Завршио је Краљевску војну академију Сандхерст (Royal Military Academy Sandhurst) 1979. године у Уједињеном Краљевству.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво