Читај ми!

Крвави обрачун банди у Хаитију, страдало 150 људи

Скоро 150 људи је убијено, а десетине њих је рањено током пуцњаве супростављених банди у Хаитији. Талас насиља паралисао престоницу те карипске земље Порт о Пренс.

Лекари без граница (МСФ) саопштили су у четвртак да су у својим медицинским установама у Порт о Пренсу од 24. априла лечили више од 96 људи са ранама од ватреног оружја.

"Број примљених траума недељно се утростручио у односу на средину априла, а већина њих су веома озбиљне ране од ватреног оружја које захтевају опсежну негу", изјавио је Мумуза Мухиндо, шеф мисије МСФ-а на Хаитију, преноси Гардијан.

Раније ове недеље, Национална мрежа за одбрану људских права навела је да је 148 људи убијено током интензивних сукоба између две супростављене банде.

"Реакције на највишем нивоу државе није било", наводи се у извештају од уторка мреже, у коме се истиче да је током две недеље извршен "маскр невероватне окрутности".

Становници од насиља беже у импровизована склоништа. На путевима су постављене блокаде у четвртима које контролишу банде широм Порт о Пренса, што онемогућава возилима хитне помоћи да пролазе.

Хаити је годинама у стању политичких превирања, а ситуација се драстично погоршала после убиства председника Жованела Моиза у јулу прошле године.

Месец дана касније, разорни земљотрес погодио је ту карипску земљу, када је страдало више од 2.000 људи, а десетине хиљада домова је уништено.

Низ киданповања, али и депортација преко 10.000 Хаићана са јужне границе Сједињених Држава у Порт о Пренс, додатно су допринели нестабилности земље. 

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво