Читај ми!

Избори за председника Француске, Макрон и Ле Пенова у другом кругу

Након данашњег гласања за председника Француске, извесно је да Емануел Макрон и Марин Ле Пен иду у други круг избора. Према првим проценама, досадашњи председник је освојио 28,5 одсто, а Ле Пенова 23,6 одсто гласова.

У други круг председничких избора пласирали су се досадашњи председник и кандидат партије Република у покрету Емануел Макрон са 28,1 одсто гласова и кандидаткиња Националног окупљања Марин ле Пен са 23,3 одсто, показују први подаци агенције Ипсос – Сопра Стерија јавља Монд.

Трећепласирани на данашњим изборима је представник радикалне левице, кандидат Непокорне Француске, Жан Лик Меланшон са 20,3 одсто гласова.

Кандидат партије Реконкиста са крајње деснице Ерик Земур освојио је 7 одсто гласова, а кандидаткиња Републиканаца Валери Пекрес 4,80 одсто.

Према проценама агенције Ипсос – Сопра Стерија, испод пет одсто гласова освојило је још седам кандидата, међу којима и представник Зелених Јаник Жадо и градоначелница Париза Ан Идалго.

Проценти освојених гласова у првом кругу приближни су званичним резултатима које објављује Министарство унутрашњих послова, али који нису комплетни и коначни.

У већини места биралишта су затворена у 19 часова, док су у већим градовима Французи могли да гласају до 20 часова. Забележен је велики одзив бирача, до 17 сати на биралишта је изашло 65 одсто пунолетних грађана.

Већина кандидата подржава Макрона у другом кругу

Одмах након објављивања резултата, већина главних кандидата који нису прошли у други круг позвали су грађане да у следећем кругу гласају за Макрона, преноси Ројтерс. Међу првима, подршку Макрону пружила је градоначелница Париза Ан Идалго.

Досадашњег председника подржаће и Валери Пекрес, док је трећепласирани Жан Лик Меланшон позвао бираче да у другом кругу не гласају за Ле Пенову.

С друге стране, Ерик Земур је изјавио да у другом кругу Марин ле Пен има његову подршку и позвао своје бираче да гласају за њу.

Ле Пен: Довешћу Француску у ред за пет година 

У првом обраћању након објављених резултата, Ле Пенова је поручила да ће Француску довести у ред за пет година и позвала све који нису гласали за Макрона да је подрже у другом кругу, преноси Фигаро.

"Француски народ ми је дао част тако што сам се квалификовала у други круг. Изражавам најискренију захвалност мојим гласачима. Видим да се повећала нада код снага које желе опоравак земље", поручила је Ле Пенова.

Истакла је да ће обезбедити националну независност, да ће контролисати имиграцију и "вратити безбедност за све", истичући да ће, уколико победи, бити председница целог француског народа.

Макрон обећава напредак и отворену Француску 

Нешто касније јавности се обратио и Емануел Макрон, који се захвалио онима који су гласали за њега, поручивши да га њихово поверење обавезује.

"Можете да рачунате на мене да ћу имплементирати овај пројекат прогреса, отворености и независности Француске који смо бранили током кампање", рекао је Макрон, а пренео Фигаро.

Захвалио jе и осталим кандидатима на подршци и позвао све грађане, укључујући оне који сада нису гласали за њега, да стану уз њих у другом кругу и да блокирају крајњу десницу, преноси Ројтерс.

Истакао је да ништа није готово и поручио да је спреман да допре до свих који желе да раде за Француску.

"Спреман сам да измислим нешто ново како бих спојио различита уверења и сензибилитете, да заједно изградимо велики покрет", рекао је Макрон.

Посебно је напоменуо да је дебата у наредне две недеље одлучујућа и за њихову земљу и за Европу, преноси Фигаро.

"Желим Француску која се одлучно бори против исламистичког сепаратизма, али не Француску која спречава муслимане и Јевреје да једу у складу са (прописима) своје религије. Желим Француску која је део јаке Европе, а не Француску која оставља Европу само са интернационалним популистима и ксенофобима као савезницима", рекао је Макрон.

Други круг председничких избора одржаће се 24. априла. Агенција Ипсос прогнозира да ће Макрон освојити 54 одсто, а Ле Пенова 46 одсто гласова.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво