Читај ми!

Финска и Шведска разматрају улазак у НАТО, чланство могуће већ у јуну

Финска ће у наредних неколико недеља одлучити о чланству у НАТО-у, рекла је премијерка те земље Сана Марин током састанка са шведском премијерком Магдаленом Андерсон, која није била толико изричита и поручила да би пре одлуке требало озбиљно размотрити добре и лоше стране чланства у војном савезу. Међутим, шведски медији сазнају да је циљ Андерсонове да Шведска пријаву за чланство у НАТО поднесе већ у јуну.

Премијерка Финске Сана Марин рекла је, током посете Шведској, да ће та земља ускоро донети одлуку о чланству НАТО-у.

"Мислим да ће се то догодити брзо, за неколико недеља, не месеци", рекла је Сана Марин уочи састанка са премијерком Шведске Магдаленом Андерсон у Стокхолму.

Поручила је да одлука о чланству у НАТО-у мора да буде пажљиво анализирана, али да се све променило откако је почео сукоб у Украјини крајем фебруара.

"Разлика између статуса партнера и члана је врло јасна и остаће таква. Не постоји други начин да се добију безбедносне гаранције осим кроз заједничку одбрану коју НАТО гарантује чланом 5", навела је Сана Марин и напоменула да је важно у Финској постићи консензус о чланству.

Магдалена Андерсон и Сана Марин разговарале су о одбрамбеној и безбедносној сарадњи Шведске и Финске, као и о безбедносно-политичкој ситуацији у непосредном окружењу, пренео је шведски јавни сервис СВТ.

Андерсон: Потребно озбиљно размотрити добре и лоше стране чланства 

Када је реч о шведском чланству у НАТО-у, Андерсонова није била толико изричита и напоменула је да треба озбиљно размотрити добре и лоше стране чланства и да се цела ситуација и даље анализира.

Истакла је да су у току разговори владе и парламентарних странака о новој анализи безбедносне политике који се морају завршити до 31. маја, али није искључила да би могли да буду завршени и раније.

"Могуће је завршити и пре тога. Не морају да се воде до крајњег рока. Зависи од тога колико је времена потребно да се уради анализа", навела је Магдалена Андерсон.

Упркос томе, британски Тајмс је у понедељак пренео да би Финска и Шведска већ на лето могле да постану део НАТО-а, а шведски лист Свенска дагбладет пренео је данас сазнања из врха владајуће Социјалдемократске партије како је циљ Магдалене Андерсон да Шведска пријаву за чланство у НАТО поднесе већ у јуну.

Подељено је и мишљење у вези са потребном већином у парламенту. Социјалдемократе тврде да је за чланство потребна квалификована већина, односно најмање 75 одсто гласова посланика, док из Умерене партије сматрају да је такву одлуку потребна проста већина.

Финска премијерка је поручила да би било добро када би њена земља и Шведска направиле исти избор безбедносне политике, као и да ће нову анализу безбедносне политике влада Финске објавити у среду.

Шведска је током два светска рата била војно неутрална, а у ратове није улазила од Шведско-норвешког рата 1814. године, када је прихватила политику неутралности, док је Финска неутрална од 1948. године. Обе земље су од 1995. у Европској унији.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво