Читај ми!

Савет безбедности УН о Украјини - Вашингтон упозорава да ће Москва наћи изговор за напад; Русија: Оптужбе неосноване

Амерички државни секретар Ентони Блинкен назвао је украјинско-руску кризу "ризичним моментом" током обраћања Савету безбедности Уједињених нација у Њујорку, док је заменик руског министра спољних послова рекао је да су покушаји да се окриви Русија "узалудни и неосновани". Русија је саопштила да је објавила нови видео у којем се види повлачење трупа са границе са Украјином. Снимци из сателита америчке компаније "Максар" потврђују да је део снага напустио територију, али да се појавила нека нова опрема. Кијев је затражио да се одржи седница Савета безбедности на којој би се расправљало о резолуцији Думе којом се признаје независност Луганска и Доњецка. У Донбасу ново кршење примирја.

Русија је и у уторак објавила снимке повлачења својих трупа са границе са Украјином, а јуче је саопштила да се јединице руског Јужног војног округа враћају у гарнизоне након маневара на Криму.

Ипак, са Запада су тада стигле тврдње да се број руских трупа није смањио, а неки су тврдили да се чак и повећао.

Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг рекао је да НАТО уз помоћ сателитских снимака може да докаже да Русија није повукла трупе, а амерички шеф дипломатије наводи да се војници крећу ка граници, а не од ње.

"Постоји оно што Русија каже. Постоји и оно што Русија ради. И ми нисмо видели никакво повлачење њених снага. И даље видимо како се њене кључне јединице померају ка граници, а не удаљавају од ње", рекао је Ентони Блинкен.

Украјина је јуче званично затражила да се одржи седница Савета безбедности УН, како би се дискутовало о томе што је Русија направила корак ка признању тзв. република Луганска и Доњецка.

Министри одбрана земаља чланица НАТО-а поручили су у среду после састанка у Бриселу да су озбиљно забринути због "великог, ничим изазваног и неоправданог" гомилања руске војске.

"Позивамо Русију, најчвршће могуће, да изабере пут дипломатије и да одмах престане са гомилањем војске и повуче своје снаге из Украјине у складу са својим међународним обавезама", наводи се у заједничком саопштењу министара Алијансе.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара