Читај ми!

Српски кошаркаш у Украјини: Једини сам странац који је остао у клубу, отац хтео да ме води кући

Кошаркашка каријера Футожанина Александра Зечевића водила је од Америке, преко Словачке до Харковских сокола. И већ прве сезоне у Украјини, почео је да пажљивије прати вести. Каже да се претња ратом о којој чита у Харкову, граду на североистоку Украјине, не осећа.

Министарство спољних послова Србије препоручило је нашим држављанима који тренутно бораве у Украјини – да размотре могућност привременог напуштања те државе. Истовремено онима који планирају да путују у Украјину – савет је да размисле о одлагању путовања.

У Украјини се тренутно налази кошаркаш из Футога Александар Зечевић.

"Ми смо имали четири странца, Американца у клубу, и сви ти Американци су отпутовали синоћ из Кијева за Америку. Ја сам тренутно једини странац у овом клубу. Ја сам стално у контакту са нашом амбасадом, као и мој клуб. Пратимо ситуацију, ако се она погорша, клуб је направио план евакуације, да ме безбедно евакуишу на безбедно место", каже Александар Зечевић за РТС.

Његова породица би желела да се он, ипак, врати кући.

"Моја породица жели да седнем у први авион, чак је и отац хтео да дође овде и да ме покупи, да буквално дође у град и да ме одвезе кући, али заједно са амбасадом и са мојим агентом и мојим клубом покушавамо да смиримо ситуацију код куће и у фамилији, да ће све бити ок", наводи Зечевић.

Око 300 држављана Србије у Украјини

У Украјини је тренутно око 300 српских држављана. Њих око стотину у Кијеву. Они којима посао то дозвољава, објашњава амбасадор Аца Јовановић, кренули су пут Србије и пре него што је стигао позив Министарства.

"Ми смо истог момента, у року од пет минута, поставили на сајт наше амбасаде исту информацију, а јутрос смо у раним јутарњим сатима све оне грађане са којима смо имали контакт и све оне који су нас контактирали путем имејла или поруком преко мобилних телефона, обавестили или им ставили до знања да је донета таква одлука", рекао је амбасадор.

Озбиљније заоштравање односа Украјине и Русије имало би озбиљне економске импликације и по Србију, оцењује премијерка. Очитава се, каже, и тренутна нестабилност.

"Ми се трудимо, како год било, а надамо се да ће дијалог победити и да ће владати мир, да наша привреда и грађани то не осете. Србија има пуне робне резерве. Влада припрема и додатне одлуке и средства", рекла је премијерка Ана Брнабић.

Препоруке влада грађанима да напусте Украјину део су уобичајеног механизма, оцењују дипломате. Ако то учине Сједињене Државе, следиће је и друге земље.

Каква би била позиција Србије у случају сукоба 

У случају да до оружаног сукоба дође, Србија би, каже Драган Бисенић, била притиснута да се изјасни.

"Србија има добре односе и са Украјином и са Русијом и тако треба да остане. Евентуални сукоб те две земље отворио би низ нових питања, укључујући калкулације НАТО-а и ЕУ о питању Косова и притиска на преостале четири чланице да признају независност, све су то питања с којима бисмо морали да се суочимо и будемо спремни на њих", објашњава Бисенић.

И државе региона – Хрватска, Словенија, Црна Гора, позвале су своје држављане да напусте Украјину. Све више земаља то чини, а Велика Британија уз напомену да би требало да оду док су комерцијална средства још доступна.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара