Читај ми!

Француска гради још шест нуклеарки до 2050, зашто је Макрон променио став

Председнк Француске Емануел Макрон ерекао је да ће у тој земљи бити изграђено бар још нових нуклеарних реактора у наредним деценијама, стављајући нуклеарну енергију као главни фактор ка тежњи ка нултој емисији гасова стаклене баште до 2050. године.

Емануел Макрон је рекао да ће нове електране градити и њима управљати државни добављач електричне енергије (ЕДФ) и да ће се у пројекат уложити десетине милијарди евра јавних средстава, преноси Ројтерс.

"Оно што Француској треба, а услови постоје, јесте поновно рођење националне нуклеарне индустрије", истакао је Макрон, откривајући своју нову стратегију за нуклеарну енергију у источном индустријском граду Белфору.

Обећавајући да ће убрзати развој соларне енергије и енергије ветра на мору, Макрон је такође рекао да жели да продужи животни век старијих нуклеарних електрана, у земљи са највећим нуклеарним капацитетима, на више од 50 година. Додаје да ће то важити за одређене реакторе, под условом да је то безбедно.

ЕДФ процењује да ће тошкови изградње шест нових реактора бити око 50 милијарди евра, у зависности од услова финансирања.

Лоше стање реактора

Британска агенција указује на то да Макронова најава долази у тешком тренутку за дугом оптерећен ЕДФ, који се суочава са кашњењима и прекорачењем буџета као и проблемима са корозијоим у неким од својих застарелих реактора.

Други фактор на који Ројтерс указује су растуће цене енергената и забринутост због ослањања Европе на увоз руског гаса такође су убедили француске званичнике у потребу региона за већом енергетском независношћу.

Макрон најављује да би први нови реактор, требало да буде пуштен у рад до 2035. године, радиће се и студије за осам реактора, два више од најављених.

Француска ће такође повећати свој капацитет соларне енергије десет пута до 2050. на више од 100 гигавата и радиће се и на изградњи 50 приобалних ветроелектрана са комбинованим капацитетом од најмање 40 гигавата.

Заокрет од 180 степени

Макронова одлука да продужи век трајања постојећих нуклеарних електрана означила је преокрет у односу на раније обећање да ће затворити више десетина од 56 реактора ЕДФ до 2035. године.

Нуклеарна безбедност и даље дели Европу након катастрофе у јапанској префектури Фукушима 2011. године.

"Одређене земље су направиле екстреман избор да окрену леђа нуклеарној енергији. Француска није направила тај избор", напоменуо је Макрон, вероватно имајући у виду одлуку Немачке да раскрсти са својим нуклеаркама.

Са друге стране, еколошки активисти и НВО оптужују Макрона за "продубљивање француске зависности" од нуклеарне енергије.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво