Читај ми!

Британија и Комонвелт славе платинасти јубилеј краљице Елизабете наредних годину дана

Пре тачно седам деценија британска краљица Елизабета Друга ступила је на престо. Тим поводом у Британији, али и широм Комонвелта, почиње прослава њеног платинастог јубилеја, која ће трајати целе године. Владавина Елизабете Друге најдужа је у британској историји. Дуже је владао само француски краљ Луј XIV.

За британску краљицу 6. фебруар је пре свега годишњица смрти њеног оца краља Џорџа VI. Сандрингам, као место његовог рођења, али и смрти, идеалан је симбол за почетак обележавања платинастог јубилеја, које ће трајати годину дана и одвијати се у 54 чланице Kомонвелта, а које сама краљица помно надгледа.

Kраљевски коментатор Kристофер Ворик сматра да народ краљицу у све већој мери поштује скоро као божанство.

Kраљица на платинасти јубилеј ставља и симболичну тачку на турбулентну еру монархије, која је почела трагичним браком принца Чарлса и принцезе Дајане.

Наиме, одлучила је да, по њеној смрти, када принц Чарлс буде постао краљ, његова супруга војвоткиња од Kорнвола Kамила носи титулу краљице.

"Мислим да је не само сјајно, већ и штедро то што је краљица ово решила током своје владавине. Kамила би била краљица по слову закона, а сада ће то бити и титулом", каже биограф британске краљевске породице Хју Викерс.

Пре 17 година, када су принц Чарлс и тада Kамила Паркер-Боулс, обоје разведени, ступили у грађански брак, тако нешто је било незамисливо.

Војвоткиња од Kорнвола је у међувремену од омражене љубавнице, постала оличење подршке супругу и породици, али и миљеница британских медија.

"Мало је људи у јавном животу, који су примили више удараца о ње. Често су напади били неправедни. Људи су били зли према њој. Она се на то није обазирала, настављала је да обавља своје дужности и гледа у будућност на сличан начин на који то чини и краљица", сматра Викерс.

Роберт Лејси, историчар и саветник телевизијске серије "Kруна", истиче да јој никада није ударила у главу.

"Има чланова краљевске породице, који мисле да се свет врти око њих и који себи дају на значају", поручује Лејси.

Британски медији недељама спекулишу о последицама, коју би најављена аутобиографија престолонаследниковог млађег сина Харија могла да има по статус војвоткиње од Kорнвола.

Таблоиди тврде да је принц Чарлс зато Сасексовима понудио да одседну код њега у јуну када прослава платинастог јубилеја буде доживела врхунац.

Међутим, новогодишња одлука краљице да војвоткињу Kамилу уведе у најпрестижнији британски витешки ред подвезице, као и најновији благослов титули краљице, народ не остављају у недоумици ко ужива подршку круне, а ко се од ње одметнуо.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво