Читај ми!

Путин и Си: Против мешања спољних сила и ширења НАТО-а

Председници Кине и Русије Си Ђинпинг и Владимир Путин потписали су у Пекингу заједничку изјаву о међународним односима, саопштио је Кремљ. У изјави се истиче да две земље намеравају да се одупру мешању спољних сила у унутрашње ствари суверених земаља и да се супротстављају деловању спољних сила на подривању безбедности, против "обојених" револуција.

У тексту се наводи да се две земље противе даљем ширењу НАТО-а и позивају Северноатлантски савез да напусти идеологизоване приступе из времена Хладног рата.

Такође, Москва и Пекинг су позвали САД да одустану од распоређивања ракета средњег и малог домета у Европи.

Русија и Кина наглашавају да се противе формирању затворених блоковских структура и супротстављених табора у Азијско-пацифичком региону.

"Русија и Кина улажу доследне напоре да изграде равноправан, отворен, инклузиван систем безбедности који није против трећих страна у Азијско-пацифичком региону и који обезбеђује мир, стабилност и просперитет", наведено је у изјави.

Истиче се да ниједна држава не може, и не треба, да осигурава своју безбедност независно од безбедности целог света и на рачун безбедности других држава.

Како се наводи, Кина се односи са разумевањем и подржава предлоге које је изнела Руска Федерација о безбедносним гаранцијама у Европи, додаје се у тексту.

Русија сматра Тајван неодвојивим делом Кине и против је независности Тајвана у било ком облику, истакнуто је у заједничкој изјави.

Такође се наводи да су две земље против политизације проблема порекла коронавируса и додаје да је то питање за науку.

Русија и Кина намеравају да чврсто бране неприкосновеност резултата Другог светског рата и успостављеног послератног светског поретка.

Како се наводи, стране су сагласне да је демократија универзална вредност, а не привилегија појединих држава и да је њена промоција и заштита заједнички задатак целе светске заједнице.

Такође, циљ Кине и Русије је јачање Шангајске организације за сарадњу и повећање њене улоге у обликовању полицентричног светског поретка заснованог на принципима одрживе безбедности. Две земље су спремне да раде на јачању улоге АСЕАН-а као кључног елемента регионалне архитектуре.

Кина и Русија се, такође, залажу за једнака права на контролу интернета и сматрају неприхватљивим покушаје да се ограничи право на регулисање националних сегмената.

Путин је данас допутовао у Пекинг, где се састао са Сијем, а касније ће присуствовати церемонији отварања Зимских олимпијских игара.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара