Читај ми!

САД шаљу 3.000 војника у Пољску и Румунију

Администрација америчког председника Џоа Бајдена најавила је да ће у наредним данима послати 3.000 војника у источну Европу.

Пентагон је у јануару саопштио да је 8.500 војника спремно, ако буде потребно, да буде пребачено у Европу. Поред њих, Сједињене Државе сада најављују да ће у Пољску и Румунију послати додатних 3.000 војника.

Ови потези имају за циљ да умире савезнике САД унутар НАТО-а, при чему се избегава распоређивање нових јединица у самој Украјини, која није чланица Алијансе, али добија оружје од Америке и савезника.

Ројтерс наводи да би ово могао да буде сигнал да је Вашингтон спреман да повуче проактивне потезе, док се наводно наставља гомилање руских снага на граници са Украјином. 

"Важно је да пошаљемо снажан сигнал господину Путину и, искрено, целом свету да је НАТО значајан за САД и за наше савезнике", каже портпарол Пентагона Џон Кирби.

Американци ће 1.000 војника пребацити из Немачке у Румунију, око 1.700 војника из Северне Каролине у Пољску и још 300 у Немачку.

Кијев, Вашингтон и НАТО наводе да је могуће да Русија спрема напад на Украјину, због чега се око 100.000 војника налази на граници.

Москва одбацује све оптужбе и подсећа да Кијев не поштује споразуме из Минска јер је половину припадника оружаних снага распоредио на исток близу линије раздвајања и дозволио да се из забрањеног оружја отвара ватра на јединице милиција.

Кремљ је више пута поновио да је циљ приче о руској агресији на Украјину да се доведу стране трупе близу руских граница, да се у Украјину "упумпава" оружје и да се на тај начин та земља гура у војне авантуре.

Москва од Запада тражи безбедносне гаранције, између осталог и да се не дозволи пријем Украјине у НАТО. Засад није добила позитиван одговор.

 

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво