Читај ми!

Русија пребацила дивизион система "панцир С" у Белорусију

Русија је, у оквиру провере снага за реаговање Савезне државе, пребацила у Белорусију противваздухопловне системе "панцир С", речено је у Министарству одбране Русије.

На видео-снимку Министарства одбране види се да дивизион система "панцир С", који је стигао у Белорусију, укључује 12 борбених возила, од којих свако може да носи 12 противваздухопловних ракета у транспортно-лансирним контејнерима, преносе РИА Новости.

Системи ће бити распоређени на положаје и ступити на дужност борбене обуке у оквиру провере функционисања јединственог система противваздушне одбране Савезне Државе Белорусије и Русије.

Провера снага за реаговање Русије и Белорусије одвијаће се у две фазе. У првој фази, до 9. фебруара, планирано је премештање и формирање војних група у Белорусији у кратком периоду, организовање одбране важних државних и војних објеката, заштита државне границе у ваздушном простору и провера противваздухопловне одбране.

У другој фази, од 10. до 20. фебруара, планирана је заједничка вежба "Савезничка одлучност – 2022". Трупе ће увежбавати одбијање агресије споља, као и борбу против тероризма и заштиту интереса савезне државе.

Два батаљона руских ракетних комплекса С-400 стигла су прошлог викенда у Белорусију, где ће учествовати у "Савезничкој одлучности 2022".

Провере реаговања изводе се у тренутку појачаних тензија између Русије и Запада, који оптужује Москву да припрема инвазију на Украјину. Русија одбацује те оптужбе и тражи гаранције да се НАТО неће ширити даље на исток и да Украјина неће постати чланица Алијансе.