Читај ми!

Немачка, криза на тржишту чоколаде прети ускршњем зецу

Оскудне залихе робе, укључујући шећер и какао, као и глобални логистички проблеми, могли би да утичу на производњу чоколадних ускршњих зечева, упозорили су немачки посластичари.

Извршни директор немачког удружења произвођача кондиторских производа (БДСИ) Kарстен Бернот каже да је тржиште важних сировина празно и да дугогодишњи логистички ланци више не функционишу.

"Ово би такође могло да утиче на предстојеће ускршње послове као што је производња чоколадних зечева јер недостају важне сировине, материјали за паковање или транспортни капацитети", навео је Бернот.

Указао је на то да произвођаче чоколаде погађају високе светске цене робе, укључујући пшеницу, шећер, млеко у праху, сунцокретово и сојино уље.

Према његовим речима, лоша жетва у неким светским регионима, заједно са великом потражњом за кондиторском робом из Азије, подигле су цене.

Недавни пораст трошкова енергије такође је погодио немачку индустрију, а све већи терет су и растући трошкови глобалног транспорта контејнера.

С друге стране, немачка кондиторска индустрија у 2021. бележи раст од 2,7 одсто, на око 1,2 милиона тона, док је вредност чоколадних производа већа за 5,4 одсто, тј. за око 5,9 милијарди евра.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара