Читај ми!

ЕУ се сећа Холокауста: Највећа трагедија у историји човечанства

Порукама "Никада више" и "Памтимо", ЕУ се данас сећа Холокауста, геноцида почињеног током Другог светског рата над Јеврејима, када је од стране немачких нациста и њихових колаборациониста убијено шест милиона људи, од чега 1,5 милиона деце.

Обележавајући 27. јануар као Међународни дан сећања на Холокауст и дан када је 1945. године ослобођен нацистички логор смрти Аушвиц, највиши званичници ЕУ поручују да се овакав злочини никада не сме поновити и позивају на свакодневну борбу против говора мржње и дискриминације.

"Холокауст је био европска катастрофа. Антисемитизам је довео до катастрофе. Антисемитизам је дехуманизовао јеврејски народ. У нацистичкој Немачкој, та дехуманизација је отворила врата Холокаусту. То никада не смемо заборавити", поручила је председница Европске комиије, Урсула фон дер Лајен, објављено је на сајту ЕК.

Председник Европског савета, Шарл Мишел, у саопштењу поводом данашње комеморације у Бриселу, којом се обележава 77 година од ослобађања Аушвица, подсетио је на речи преживелих логораша који су упозорили да је до Аушвица дошло "малим корацима, због равнодушности и дискриминације права мањина" и да се "оно што је било једном може поновити".

"Зато данас морамо учинити више од сећања. Сећање, нажалост, није довољно. Морамо деловати. ЕУ делује. Боримо се против ових непријатеља демократије и основних вредности. Али ово мора бити и лична борба сваког од нас која почиње одбацивањем ћутања, одбијањем прихватања и одбацивањем малих корака који воде у равнодушност", поручио је Мишел.

Председник Европског савета оценио је да се и данас у Европи Јевреји осећају угрожено и да су мете напада које ЕУ никада неће прихватити нити дозволити.

Шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ, у саопштењу поручује да је Холoкауст највећа трагедија у историји човечанства, а да се жртве и начистички злочни никада не смеју заборавити.

"Данас и у годинама које долазе, остајемо јачи него икада у нашој посвећености да никада не заборавимо. Дужни смо да чувамо сећање на све жртве и њихова страдања. Дугујемо то онима који су страдали у Холокаусту, дугујемо преживелима и дугујемо нашим будућим генерацијама", каже Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ позвао је све државае света да одају почаст жртвама Холокауста, осуде његово порицање и развију образовне програме како би спречила да се геноцид више икада понови.

Поводом обележавања Дана сећања на Холокауст, у Европском парламенту у Бриселу одржава се комеморација на којој присуствују председници Европског парламента, Комисије и Савета.

Седиште Европске комисије у Бриселу осветљено је поруком "Сећамо се", чиме се ЕУ придружила гобалној кампањи коју су Светски јеврејски конгерс и Унеско покренули у знак сећања на жртве Холокауста.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво