Читај ми!

Британија и САД повлаче особље из амбасада у Кијеву, савет Американцима да не иду у Русију

Сједињене Америчке Државе су наложиле члановима породица запослених у америчкој амбасади у Украјини да напусте ту земљу, наводећи као разлог "континуирану претњу Русије војном акцијом". Велика Британија такође повлачи особље из амбасаде. Стејт департмент истовремено саветује Американцима да не путују у Русију,

Амерички Стејт департмент је, такође, одобрио добровољни одлазак службеника америчке владе, поручујући да би Американци требало да размотре хитан одлазак из те земље, преноси агенција Ројтерс.

"Били смо у консултацији са украјинском владом у вези са овим кораком и координирамо се са савезничким и партнерским амбасадама у Кијеву", саопштила је америчка амбасада.

У саопштењу амбасаде се упозорава да би "војна акција Русије могла да уследи у било ком тренутку и да влада Сједињених Држава неће бити у позицији да евакуише америчке држављане у таквим непредвиђеним ситуацијама, тако да грађани САД који су тренутно присутни у Украјини треба да планирају у складу са тим".

Лист Њујорк тајмс је касно синоћ пренео да председник САД Џо Бајден разматра распоређивање неколико хиљада амерчких војника у земље савезнице НАТО-а у источној Европи и на Балтику.

Саопштено је и да америчка амбасада у Кијеву наставља са радом, а њена отправница послова Кристина Квиен остаје у Украјини.

Пентагон је одбио да коментарише извештај Њујорк тајмса, а званичници Стејт департмента такође одбијају да кажу колико се Американаца тренутно налази у Украјини.

Британија повлачи део особља из амбасаде у Кијеву

Велика Британија почела је да повлачи особље из амбасаде у Украјини због упозорења о руској инвазији, јавља Би-Би-Си.

Како се наводи, званичници су саопштили да није било конкретних претњи британским дипломатама, али да ће се око половине особља које ради у Кијеву вратити у Велику Британију.

Савет Американцима да не путују у Русију 

Стејт департмент, истовремено, саветује Американце да не путују у Русију због наводног пораста тензија на граници те земље са Украјином.

"Не путујте у Русију због континуираних тензија дуж границе са Украјином, потенцијалног узнемиравања америчких грађана, ограничене могућности амбасаде да пружи помоћ америчким грађанима у Русији, ковида-19, улазних ограничења, тероризма, узнемиравања од стране руских владиних службеника и арбитрарног спровођења локалног закона", наводи се у ажурираној листи препорука Стејт департмента, а преноси руска агенција Тас.

У документу се наводи и да "због појачаног војног присуства Русије и војних вежби које су у току у пограничном региону са Украјином, држављани САД који се налазе тамо или разматрају да путују у округе Руске Федерације који се граниче са Украјином, одмах буду свесни да је ситуација дуж границе непредвидива и да постоји повећана тензија".

"С обзиром на континуирану нестабилност ситуације, грађани САД се изричито саветују да не путују копненим путем из Русије у Украјину преко овог региона", наводи се у саопштењу.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се