Читај ми!

Преминуо Дезмонд Туту, нобеловац и ветеран борбе против апартхејда

Добитник Нобелове награде за мир, друштвени активиста, ветеран у борби против апартхејда у Јужној Африци, надбискуп Дезмонд Туту умро је у 90. години.

Дезмонд Туту, кога његови сународници и страни посматрачи описују као моралну савест своје нације, умро је у Кејптауну, пренео је Гардијан.

Био је први црни јужноафрички англикански надбискуп Јужне Африке.  

"Смрт надбискупа емеритуса Дезмонда Тутуа је још једно поглавље жалости у опроштају наше нације од генерације изузетних Јужноафриканаца који су нам завештали ослобођену Јужну Африку", рекао је председник Сирил Рамафоса. 

Магистрирао је теологију на Универзитету у Лондону. Од седамдесетих година прошлог века био један од главних вођа и морална вертикала отпора апартхејду.

Туту је критиковао власт, противио се ксенофобији и расизму и залагао се за права црнаца.

Постао је други Јужноафриканац који је 1984. године добио Нобелову награду за мир. 

Увек је био на дистанци од Афричког националног конгреса (АНЦ), партије која је предводила ослободилачки покрет и која је сада на власти у Јужној Африци више од 20 година. Одбио је да подржи њену оружану борбу и безусловно подржи лидере као што је Нелсон Мандела.

Међутим, Туту је делио Манделину визију мултирасног друштва у коме све заједнице живе заједно без злобе или дискриминације.

На захтев Манделе, председника слободне Јужне Африке, постао је председавајући Комисијом за истину и помирење (ТРЦ), контроверзним и емотивним саслушањима о кршењу људских права из времена апартхејда. 

Наставио је да критикује АНЦ. Првобитно је био искључен са државне сахране Нелсона Манделе 2013. године што је изазвало негодовање јавности.

Тутуу је дијагностикован рак простате касних 1990-их, а последњих година је неколико пута био хоспитализован због инфекција. 

И поред болести интересовао се за светске послове одлучан да искористи свој огроман морални престиж да направи разлику.

Покренуо је 2015. године петицију у којој се позивају глобални лидери да у року од 35 година створе светско тржиште обновљивих извора енергије. Петицију је подржало више од 300.000 људи широм света а климатске промене су означене као један од највећих моралних изазова нашег времена. 

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво