Читај ми!

Пет упада у Виндзор ове године, следи велико преиспитивање обезбеђења британске краљице

Наоружани мушкарац ухапшен је у јутарњим часовима на Грегоријански Божић на територији, која припада Виндзорском замку у којем од почетка пандемије борави британска краљица Елизабета Друга.

Идентитет и мотив мушкарца нису познати. Зна се само да је реч о деветнаестогодишњаку родом из Саутемптона.

Британски таблоиди тврде да је мушкарац био наоружан самострелом и да је ухапшен пре него што је успео да стигне до зграда у комплексу замка.

Полиција за област долине реке Темзе саопштава да је до хапшења дошло "само неколико тренутака" пошто се младић нашао на краљевском поседу.

Чланови краљевске породице, који славе Божић у Виндзору, обавештени су о инциденту, а полиција инсистира да је истрага у току и да "нема никакве додатне опасности".

Британски медији истичу да је до хапшења дошло у тренутку када је краљица Елизабета Друга дочекивала најстаријег и најмлађег сина Чарлса и Едварда са породицама пре божићне службе у капели Светог Ђорђа.

Реч је о петом упаду непознатих лица на краљичино имање у Виндзору ове године, те се очекује велико преиспитивање мера обезбеђења британског монарха.

Упад у краљичину спаваћу собу

Најозбиљнији инцидент ове природе догодио се 9. јула 1982. године када је Мајкл Фејган упао у краљичину спаваћу собу у Бакингемској палати.

То је био други Фејганов упад у палату.

По сопственом признању, први пут је јео сира и крекера, а други пут је, пре уласка у краљичину собу, пио вино и раскрварио се сломивши стаклену пепељару.

Обезбеђење палате уопште није реаговало и чак је угасило аларм, који је Фејганов упад покренуо, мислећи да је неисправан.

Открили су га краљичин батлер и пси.

Упад ове врсте у то време није био кривично дело, те је Фејган само оптужен за крађу вина, али је краљица повукла и ту оптужбу.

Сам Фејган је неколико месеци после инцидента био 90 дана на психијатријском лечењу.

"Нарушавање поседа" Бакингемске палате постало је кривично дело тек 2007. године, када је резиденција британске краљице у Лондону сврстана у зграде, које потпадају под кривични закон о озбиљном и организованом криминалу.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво