Читај ми!

Бундестаг изгласао Олафа Шолца за новог канцелара Немачке

Немачки Бундестаг изабрао је Олафа Шолца из Социјалдемократске партије Немачке за новог савезног канцелара.

Тајним гласањем у парламенту Шолц је добио подршку 395 од 707 присутних посланика. За избор је Шолцу требало 369 гласова.

Шолц је потом положио заклетву у Бундестагу и тако формално преузео функцију деветог шефа владе, након што је Ангела Меркел 16 година била на челу извршне власти.

"Заклињем се да ћу сву своју моћ посветити немачком народу и у његову корист и заштиту. Држаћу се и штитити немачки устав и законе, савесно ћу испуњавати своје задатке и штитити свакога", рекао је Шулц читајући текст заклетве из Устава Немачке.

Шолц је, као и последњи социјалдемократски канцелар пре њега Герхард Шредер, изоставио да на крају заклетве изговори: "Тако ми Бог помогао".

Заклетви је претходио формални избор Шолца у Бундестагу, након чега му је председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер предао канцеларску повељу.

Након заклетве канцелара министарске повеље од немачког шефа државе примиће и 16 министарки и министара социјалдемократско-зелено-либералне коалиције, а потом следи и њихова заклетва пред посланицима Бундестага.

Победом СПД на изборима Шолц је преузео преговоре о стварању коалиционе владе коју, осим СПД, чине странка Зелених и Либерално-демократска странка (ФДП). Вишенедељни преговори окончани су јуче потписивањем коалиционог уговора.

Вучић честитао Шолцу избор за канцелара Немачке

Председник Србије Александар Вучић честитао је новом канцелару Немачке Олафу Шолцу избор на ту функцију.

"Срдачне честитке. Уверен да ће Немачка наставити своју политику залагања за очување највиших вредности ЕУ, у чему ће јој Србија и даље бити поуздан партнер. Радујем се будућој сарадњи, како бисмо заједничким снагама радили за добробит свих наших грађана", написао је Вучић на званичном Твитер налогу.

Своју честитку Вучић је Шолцу упутио и на немачком језику.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара