Читај ми!

Бајден прети санкцијама Москви због Украјине, Путин тражи гаранције о неширењу НАТО-а на исток

Састанак председника Русије Владимира Путина и америчког председника Џозефа Бајдена путем видео-линка завршен је после два сата, а главна тема била је Украјина.

На почетку видео-састанка, Путин и Бајден су се међусобно поздравили, а амерички председник је изразио наду да ће ускоро доћи до личног састанка. Разговор је потом био затворен за јавност.

Амерички председник је у разговору са Владимиром Путином исказао дубоку забринутост због акција Русије у Украјини, саопштено је из Беле куће.

"САД и њени савезници би у случају војне ескалације реаговали снажним економским санкцијама и другим мерама, поручио је Бајден Путину. Бајден је поновио подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине и позвао на деескалацију и повратак дипломатији.

Руски председник Путин је у разговору Бајдену рекао да је погрешно сваљивати одговорност на Русију за тренутне тензије и изразио забринутост због провокативних акција Кијева, саопштено је из Кремља.

Путин је од Бајдена затражио правно обавезујуће гаранције које искључују даље ширење НАТО алијансе на Исток као и гаранције да се офанзивни војни системи неће постављати у земље које се граниче са Русијом.

Из Кремља је потвршено да је преовлађујућа тема разговора два председнка била управо Украјина и да је договорено да две стране започну консултације о "осетљивим питањима" која се тичу Украјине.

Бајден и Путин су разговарали су и о америчко-руском диалогу о Стратешкој стабилности и регионалним питањима пре свега о Ирану, саопштено је из Беле куће.

Видео-конференција је организована путем безбедне видео-везе намењене разговорима између светских лидера која је први пут коришћена за овај сатанак.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво