Читај ми!

Почео разговор Путина и Бајдена видео-линком, Украјина врућа тема

Руски председник Владимир Путин почео је разговор видео-линком са председником САД Џозефом Бајденом о односима две земље. Уочи разговора, Бајден је рекао да ће Путину пренети забринутост о могућој инвазији Русије на Украјину док је Путин незадовољан ширењем НАТО алијансе на исток и војним маневрима на граници са Русијом.

Званичници САД су упозорили да би Москва могла бити санкционисана најтежим економским санкцијама ако нападне Украјину. Како преноси Ројтерс, неименовани званичници су рекли да би евентуалне санкције погодиле највеће руске банке и способност Москве да конвертује рубље у доларе и друге валуте.

То би требало да одврати Русију од гомилања војника на граници са Украјином и претњи инвазијом, наводи Ројтерс.

Кремљ је негирао да има такве намере и поновио да су руске трупе искључиво ту у одбрамбене сврхе.

С друге стране, Москва је изразила забринутост због војне помоћи Запада Украјини.

"Тражимо добре, предвидљиве односе са Сједињеним Америчким Државама. Русија никада није намеравала да нападне било кога, али имамо своје црвене линије", саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков уочи разговора два председника.

Руска рубља је благо ослабила на дан разговора. Поједини аналитичари тржишта предвиђају да ће разговори деескалирати тензије између две земље, док други сматрају да су претње санкцијама САД уништиле све наде за проналажење заједничког језика.